Nicolae Negru: "E corect să vorbim despre Unire ca despre un proces firesc, logic, natural în actualul context european, o unire prin integrare, prin realizarea unor proiecte comune..." (Revista presei)
-
26 Decembrie 2018 09:43
Revista presei - 26 decembrie 2018.
Comentând întâlnirea de ieri a lui Igor Dodon cu liderul separatist de la Tiraspol, Timpul se întreabă dacă aceasta a fost „În slujba Rusiei: Dodon i-a cerut lui Krasnoselskii sprijinul pentru alegerile din Moldova?”. Publicația mai reține că Igor Dodon a refuzat să fie însoțit de vreun reprezentant al guvernului sau funcționar din cardul Biroului de Reintegrare. „Potrivit unor surse din cadrul administrației prezidențiale, care au solicitat anonimatul, adevăratul motiv al întâlnirii celor doi este cu totul altul de cât cel anunțat și după ce au discutat mai multe chestiuni lipsite de relevanță, s-au retras într-un birou special amenajat din clădirea administrației locale din Tighina unde au avut o discuție lunga tête-à-tête. Potrivit publicației, „președinții” au discutat „probleme legate de sprijinul pe care administrația de la Tiraspol trebuie să-l acorde la cerința Moscovei, Partidului Socialiștilor”. Timpul scrie că cei doi ar fi discutat o serie de probleme tehnice „legate de amnistia electorală pe care Rusia o va efectua în raport cu emigranții din Moldova și Transnistria, în schimbul votării pentru PSRM”. Cel de-al treilea subiect pe care l-ar fi discutat Dodon și Krasnoselskii ține de finanțarea campaniei electorale a partidelor pro-rusești din Moldova”, scrie Timpul.
Adevărul reține un anunț al lui Krasnoselskii, că din ianuarie 2019, Transnistria va avea o reprezentanță la Moscova și că deja au fost semnate acordurile, după cum a anunțat acesta în cadrul unei emisiuni pentru o televiziune din Tiraspol.
Într-un editorial publicat pe site-ul Cotidianul.md, comentatorul politic Oazu Nantoi atenționează că „în urma exodului celor tineri și competitivi, statalitatea Republicii Moldova, pas cu pas, se transformă într-o insulă a putinismului, în versiunea moldovenesc-dodonistă, completată de mergătorii pe „calea a patra”… Așa că absolut logic va fi dacă PG a „noastră”, cu o mână de fier, va curăți listele electorale de tot soiul de „agenți ruși finanțați din banii lui Platon”, pentru ca „stataliștii” lui Dodon și cei îndrumați de „coordonator” pe „calea a patra” să demonstreze lumii întregi ce înseamnă „alegeri libere și corecte”.
Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru revine la tema Unirii. Autorul scrie că „Unirea nu e un tribut plătit nostalgiei sau sentimentului de revanșă, ci viitorului. Spre deosebire de „stataliștii” și adepții Uniunii Eurasiatice obsedați, ancorați în trecut, unioniștii sunt niște idealiști cu picioarele pe pământ, pragmatici, dar și entuziaști. E corect să vorbim despre Unire ca despre un proces firesc, logic, natural în actualul context european, o unire prin integrare, prin realizarea unor proiecte comune, prin crearea unor spații – informațional, economic, cultural, social, educațional – comune. Unirea poate reuși numai dacă e concepută ca un proces sincronic, în tangență cu preocupările majore legate de identitatea noastră culturală, de eficiența economică și bunăstare, de securitatea regională și europeană”, conchide autorul.