Nicolae Negru, despre reținerea cetățenilor turci: „Dodon și Plahotniuc compromit R.Moldova în fața lumii întregi”
-
06 Septembrie 2018 14:18
Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați astăzi de pe teritoriul Republicii Moldova, conform unui anunț al Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit unor informații din presă, cel puțin patru dintre aceștia sunt cetățeni turci care lucrau la liceul moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen.
Cei șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pentru că ar exista indicii că ar desfășură acțiuni ilegale în mai multe țări, potrivit unui comunicat al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.
Reprezentanții SIS au refuzat să spună dacă este vorba despre angajați de la liceul „Orizont”.
Potrivit avocatului Nicolae Frumosu, în dimineața zilei șase persoane de la liceul turc „Orizont”, au fost reținute în cadrul unei operațiuni a Centrului Antiterorist al SIS. Ulterior două persoane au fost eliberate.
Sursa video: Ziarul Național
Analistul politic Nicolae Negru califică aceste rețineri drept suspecte, care ar putea scoate la iveală relații obscure dintre conducerea de la Chișinău și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.
„Acum nu mai încape nicio îndoială că Plahotniuc și Dodon acționează împreună, că democrația pentru dânșii nu valorează absolut nimic. E vorba de bani. Au câștigat niște bani de la Erdogan să repare această clădire a Președinției, dar s-ar putea să fie și alți bani la mijloc. Prin urmare și Dodon, și Plahotniuc compromit Republica Moldova în fața lumii întregi”, spune Nicolae Negru.
Ministrul Educației, Monica Babuc, a comentat pentru presa de la Chișinău că va întreprinde toate măsurile ca procesul de studii de la Liceul „Orizont” să nu fie perturbat.
Reacții au venit și din partea Partidului Acțiune și Solidaritate. Reprezentanții PAS îi acuză pe Igor Dodon și pe Vladimir Plahorniuc de faptul că ar fi pus la cale reținerea cetățenilor turci, angajați ai liceul Moldo-Turc Orizont, pe care o califică drept „abuzivă și brutală”, fiind făcută „în stil stalinist”.
Pe de altă parte, secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a scris pe o rețea de socializare că Republica Moldova ar putea fi condamnată la CEDO, dacă SIS nu are documente solide care „justifică expulzarea cetățenilor turci”.
Anterior, directorul liceului turc „Orizont” din Chișinău, Turgay Șen, a mai fost reținut de poliție, dar eliberat la scurt timp. El consideră că este persecutat de autoritățile Turciei din motive politice în cadrul urmăririi clericului Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile turce de organizarea puciului eșuat din iulie 2016.