Nicolae Negru: Declarațiile Mariei Zaharova încearcă să compromită actuala guvernare în fața rusofililor și să mențină opoziția în stare de luptă

  • 07 Aprilie 2023 12:50
Nicolae Negru: Declarațiile Mariei Zaharova încearcă să compromită actuala guvernare în fața rusofililor și să mențină opoziția în stare de luptă

Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție la declarațiile recente ale Moscovei care au acuzat autoritățile Rep. Moldova de cenzură asupra presei și de presiune asupra opoziției socialist-comuniste. În Rep. Moldova există opoziție parlamentară și extra-parlamentară adevărată, iar instituțiile mass-media pot să critice liber autoritățile, se arată într-un comunicat al diplomației de la Chișinău. Preocupările Moscovei față de așa-numita cenzură din Rep. Moldova, sunt ridicole, dacă nu ar fi amenințătoare. Sunt menite să dea tonul opoziției de la Chișinău în stare activă și militantă, și să discrediteze autoritățile pro-europene în fața populației pro-ruse din Rep. Moldova, susține analistul politic Nicolae Negru într-un comentariu pentru Radio Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție fermă la declarațiile recente ale purtătoarei de cuvânt a externelor de la Moscova, Maria Zaharova care a acuzat Chișinăul de cenzură, control politic și intimidarea oponenților politici și ar urma calea integrării europene contrar criteriilor de la Copenhaga care prevăd respectarea principiilor democratice.

„Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră”, se menționează în comunicatul de presă al autorităților de la Chișinău care amintesc, de asemenea, că Republica Moldova se află pe locul 40 în clasamentul libertății presei, pe când Federația Rusă ocupă locul 155 din 180 de state ale lumii.

În același timp, ministerul de la Chișinău i-a sugerat Mariei Zaharova să recitească Constituția Rusiei, care, printre altele, garantează tuturor libertatea de gândire și exprimare, dreptul de a căuta, primi, transmite, produce și difuza informații prin orice mijloace legale.

Comentariile oficialilor de la Moscova vin să încurajeze opoziția socialist-comunistă și să discrediteze actuala guvernare pro-europeană în fața populației filoruse din Rep. Moldova, susține comentatorul politic, Nicolae Negru:

”Aceste declarații sunt adresate opiniei publice, pentru a încerca să compromită actuala guvernare în fața rusofililor, să mențină opoziția în stare de luptă, să dea semnale că nu a fost uitată. Declarații de acest fel auzim absolut ”întâmplător” și de la reprezentanții Partidului Sor și ai Socialiștilor, reprezentanții căruia au vizita Moscova.  E o conspirație, un război hibrid împotriva Rep. Moldova care se poartă de mult timp, rezonează cu eforturile tot mai intense ale Moscovei de a destabiliza Rep. Moldova și a răsturna ordinea constituțională”, a spus Nicolae Negru.

Declarațiile acuzatoare în adresa autorităților Rep. Moldova din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, au devenit o obișnuință în ultima perioadă și reprezintă,  potrivit  MAEIE, o ingerință gravă în treburile interne ale țării.

Autoritățile de la Chișinău avertizează despre intensificarea propagandei și a unui război hibrid fără precedent pe care Rusia îl duce în Rep. Moldova și recomandă cetățenilor să se informeze doar din surse media credibile și sigure.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău