Nicolae Negru: Societatea nu are motiv de relaxare

  • 01 Martie 2016 10:13
Nicolae Negru: Societatea nu are motiv de relaxare

Revista presei din 1 martie 2016

Igor Dodon declară că partidul său pregătește un protest de amploare pentru ziua în care se va alege președintele, anunță Adevărul. Politicianul a spus că protestatarii trebuie să continue presiunile asupra guvernării. Igor Dodon a subliniat că dacă actuala guvernare va reuși să aleagă președintele și astfel va evita alegerile anticipate, atunci în Moldova va fi „fierbinte”.

Societatea nu are motiv de relaxare, trebuie să privim cu prudență zelul reformator al parlamentarilor, al noii guvernări, scrie și Nicolae Negru în Ziarul Național. Faptul că Parlamentul a adoptat săptămâna trecută niște legi importante privind sistemul bancar, procuratura, integritatea funcționarilor publici, mass-media nu reprezintă neapărat o schimbare de atitudine, de „paradigmă” comportațională, susține publicistul. Să nu uităm că „lupul își schimbă părul, dar năravul ba”. Lupu(l) fiind Plahotniuc.

Ziarul Național se referă astăzi și la interese ASCUNSE în spatele Parcului Industrial Cahul. Ce legătură există între administratorul Parcului și Partidul Democrat. Printr-o  decizie a Guvernului adoptată săptămâna trecută, firmei „Sud-Invest Company” i-au fost transmise în comodat, absolut gratuit, aproape șase hectare de teren cu 12 construcții nefinalizate în orașul Cahul, pentru amenajarea unui parc industrial. Ziarul emarcă faptul că o simplă verificare a firmei „Sud-Invest Company” în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat a scos la iveală faptul că aceasta a fost creată în mai 2014, cu doar patru luni înainte ca aleșii locali din Cahul să adopte o decizie prin care agentului economic i-au fost transmise în comodat terenul de aproape 6  hectare și 12 construcții, cu un grad de finalizare de 60%, pentru o perioadă de 30 de ani.

Ziarul de Gardă încearcă să obțină de la Procuratura Anticorupție, instituție subordonată ierarhic Procuraturii Generale, informații de interes public din dosarul fraudelor din sistemul bancar, fără prea mare succes. În două răspunsuri oficiale primite de redacție, instituția oferă replici laconice, evitând să răspundă la mai multe întrebări importante, scrie publicația.

Timpul  observă că toate guvernările au tot vorbit despre atragerea investițiilor străine, însă există orașe în Republica Moldova în care nu a călcat picior de investitor ani la rând. Ziarul aduce exemplul orășelului  Anenii Noi - situat la 40 km de Capitală. Amplasarea geografică și proximitatea față de drumul R2 Chișinău-Tighina ar putea servi drept argumente pentru un investitor străin. Cu toate acestea, noul primar al localității Veaceslav Bondari spune că, de când se află în funcție, nici un agent economic din străinătate nu a trecut pragul Primăriei pentru a se interesa de posibilitatea unor investiții. În alt oraș, Râșcani, situat în nordul Moldovei, investitorii străini nu au fost niciodată. Primarul localității, Victor Bogatică explică lipsa atractivității prin situația din țară și izolarea geografică a orașului. Primarii recunosc faptul că nu dispun de pârghii puternice pentru a le crea facilități fiscale agenților economici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău