Nicolae Negru: „Parteneriatul” lui Plahotniuc cu Dodon iese la iveală (Revista presei)

  • 05 Martie 2017 12:38
Nicolae Negru: „Parteneriatul” lui Plahotniuc cu Dodon iese la iveală (Revista presei)

Revista presei din 5 martie

Ziarul de Gardă publică detalii din dosarul reținerii fostului guvernator Leonid Talmaci și legăturile acestuia cu Veaceslav Platon. Ziarul de Gardă a scris în martie 2016 despre tranzacțiile valutare dubioase în urma cărora BNAA a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei, motiv pentru care R. Moldova risca să fie exclusă din sistemul internaţional de asigurări „Carte Verde”. Deși Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a deschis un dosar penal pe acest caz încă la 24 martie 2015, reținerile s-au lăsat așteptate.

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci, a fost reținut pe 3 martie 2017, și a primit mandat de arestare pe un termen de 15 zile, urmând a fi deținut în izolatorul CNA. Talmaci este acuzat de procurori că a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule” (BNAA) deschise la Moldova-Agroindbank și Moldindconbank, bănci controlate în acel moment, prin intermediari, de către Veaceslav Platon.

„Parteneriatul” lui Plahotniuc cu Dodon iese la iveală după retragerea surprinzătoare a ambasadorului Dumitru Braghiș de la Moscova, precedată de numirea lui Vasile Botnari, fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, la „MoldovaGaz”, scrie editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul remarcă faptul că, deși se confruntă, declarativ, pe scena politică, deși se bat teatral în văzul lumii, „coordonatorul executiv” și președintele R. Moldova se înțeleg de minune, „reciproc avantajos”, în culise. În opinia lui Nicolae Negru, ajutându-l pe Dodon să o învingă pe Maia Sandu, Plahotniuc a obținut o pârghie indirectă în relația cu Rusia. Însă, menționează publicistul, riscul care există pentru Republica Moldova e legat de gradul de „autonomie” a lui Dodon în raport cu Plahotniuc și gradul de dependență față de Rusia. Un președinte avid de putere, având sprijinul Moscovei, ajutat de „omuleți verzi”, poate aduce multe nenorociri Republicii Moldova. Nu mai puține decât un Ianukovici al Ucrainei. Deocamdată, Plahotniuc nu dă semne de nervozitate, pare stăpân pe situație, ne asigură că dispune de suficiente resurse pentru a asigura „stabilitatea”. Ceea ce ar însemna că Dodon încă nu se abate de la „scenariu”. 

Jaful secolului – frauda „de succes” // Etape, titrează Jurnal.md. În 2005, într-o notă informativă, consilierul prezidenţial de atunci, Oleg Reidman, a descris cu lux de amănunte conceptul „spălătoriei” de bani de provenienţă suspectă. Potrivit ex-ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, cele descrise în acea notă au fost implementate pe parcursul anilor, generând spălarea şi tranzitarea miliardelor de dolari din străinătate prin intermediul sistemului bancar al R.Moldova. Tranzacţiile au fost sprijinite şi de anumiţi exponenţi ai justiţiei autohtone.

Ziaristul Petru Bogatu observă pe pagina sa de facebook că știrea unui site de la Chișinău potrivit căreia guvernul ar fi concesionat unei companii ameicane 40 la sută din teritoriul național e trasă de păr. Nu este vorba de concesionarea teritoriului, ci de dreptul de explorare a hidrocarburilor în acest spațiu, ceea ce este altceva, subliniază autorul. Unghiul de abordare a evenimentului și interpretarea lui deliberat alarmistă par cel puțin ciudate. O cunoscută jurnalistă se arată panicată, de exemplu, că în curând ni se va concesiona întreaga țară. Citești și te crucești. De unde atâta îngrijorare din partea unor VIP-uri prooccidentale? Înțelegerea e doar cu americanii, nu cu rușii? Toate statele care caută zăcăminte naturale le explorează cu ajutorul unor potente companii transnaționale. Giganții americani Exxon și Chevron, bunăoară, au intrat în România de ani buni, cel dintâi fiind și lider în ceea ce privește investițiile. Până și Rusia procedează la fel.

Miroase a manipulare și atac antiamerican. Rămâne de văzut ce-i mai mult la mijloc: rea-voință sau ignoranță? Conchide Petru Bogatu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
7,01 °C
cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,5 m/s
Tue
15 °C
Wed
15 °C
Thu
15 °C
Fri
13 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 23 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4600 -0.0600
USD 17.6228 -0.0168
RON 4.1020 -0.0146
UAH 0.7218 0.0040
RUB 0.2762 0.0011
Arhivă Radio Chișinău