Nicolae Ciucă: Statele Parteneriatului Estic, pe care agresiunea rusă le-a pus în fața unor amenințări existențiale, trebuie și mai intens sprijinite în parcursul european

  • 02 Septembrie 2022 12:30
Nicolae Ciucă: Statele Parteneriatului Estic, pe care agresiunea rusă le-a pus în fața unor amenințări existențiale, trebuie și mai intens sprijinite în parcursul european

Uniunea Europeană trebuie să sprijine și mai intens statele Parteneriatului Estic în parcursul lor european și pe cel mai vulnerabil dintre partenerii răsăriteni, Republica Moldova, a declarat premierul României Nicolae Ciucă, la „New Security Center - Black Sea and Balkans Security Forum".

„Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, cu implicații pe multiple planuri: securitate, energie, siguranța lanțurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică, iar regiunea adiacentă Mării Negre, statele Parteneriatului Estic, pe care agresiunea rusă le-a pus în fața unor amenințări existențiale, trebuie și mai intens sprijinite în parcursul european”, a subliniat premierul României.

 „Uniunea Europeană își poate consolida influența politică, poate avansa proiecte dedicate stabilității și securității în regiune, proiecte în susținerea reformelor în sens european, care să sprijine direct și concret viața și bunăstarea cetățenilor acestor state. Este un tip de efort pe care l-a exemplificat și îl exemplifică acțiunea României și a altor state membre în susținerea celui mai vulnerabil dintre partenerii răsăriteni, Republica Moldova, cel mai recent prin constituirea platformei de sprijin pentru țara vecină”, a spus Nicolae Ciucă.

„Decizia rapidă și vizionară de la Versailles pentru Kiev, Chișinău și Tbilisi a retrezit apetența și capacitățile europene ale statelor aspirante din această zonă. Este reconfirmată astfel importanța strategică a politicii de extindere”, a spus premierul României.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău