Nicolae Ciucă: Intrarea României în NATO și Uniunea Europeană, modernizarea țării, s-au făcut pe „sacrificiul generos” al militarilor români în teatrele de operații

  • 02 Aprilie 2023 12:20
Nicolae Ciucă: Intrarea României în NATO și Uniunea Europeană, modernizarea țării, s-au făcut pe „sacrificiul generos” al militarilor români în teatrele de operații

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a adus, duminică dimineață, un omagiu militarilor la Monumentul Eroilor Militari Căzuți în Teatrele de Operații, relatează Agerpres. El a aformat că intrarea României în NATO și Uniunea Europeană, modernizarea țării, atragerea investițiilor și a „noii bunăstări” s-au făcut pe „sacrificiul generos” al militarilor români în teatrele de operații, pentru că România „nu avea altceva de oferit” în anii tranziției.

„Războiul nu este un lucru pe care să și-l dorească cineva, cu atât mai puțin militarii, care știu ce înseamnă distrugerile, pierderi de vieți umane, suferința și durerea celor rămași în urmă. Am adus, astăzi, omagiul meu celor care și-au dat viața pentru ca noi să trăim într-o lume mai sigură, sub protecția NATO, cea mai puternică alianță politico-militare din istorie. Viața de militar m-a dus, în ultimii 30 de ani, în multe teatre de operații ale lumii, între care Afghanistan și Irak. Am luptat alături de oameni care nu mai sunt astăzi, am luptat umăr lângă umăr cu partenerii americani, care și-au amestecat sângele în lupte cu ai noștri, în cel mai direct mod, fiind frați de arme. Iar astăzi, la 19 ani de la primirea României în NATO, când avem războiul în vecini, când în România ni s-au alăturat aliații pentru a întări descurajarea și apărarea comună, am aprins o lumânare și am reflectat asupra acestor ultimi ani”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

El a adăugat că, la împlinirea a 74 de ani de existență a NATO și la 19 ani de la intrarea României în Alianță, trebuie acordat respect celor care au făcut sacrificiul suprem, precum și celor care sunt gata să apere în continuare valorile pe care le împărtășim.

„E adevărat, intrarea în NATO și modernizarea României, ulterior integrarea în UE și atragerea investițiilor și a noii bunăstări, s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenți în teatrele de operații. România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziției, dar a știut, prin voința copleșitoare a populației sale și luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democrației, libertății și vocației europene și occidentale a României. Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toții de cei care au luptat și unii chiar și-au dat viața pentru țara lor. Și cred că este un moment de reflecție și asupra statutului, recunoștinței și deferenței cu care trebuie să-i privim pe cei în haină militară, din orice armă ar proveni, pentru acest sacrificiu pentru România, pentru noi toți. Ei sunt aici când avem nevoie de ei, chiar dacă, altfel, sunt decenți, tăcuți și profesioniști, rezervați și serioși în tot ceea ce fac”, a mai spus prim-ministrul Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău