Nicolae Ciucă: Exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră este un obiectiv esențial pentru obținerea independenței față de gazul rusesc

  • 17 Mai 2022 19:11
Nicolae Ciucă: Exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră este un obiectiv esențial pentru obținerea independenței față de gazul rusesc

Începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră în România reprezintă un obiectiv esențial în demersul de a obține independența de aprovizionare față de gazul rusesc, a declarat marți premierul de la București, Nicolae Ciucă.

Premierul a avut marți o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acționar al companiei Black Sea Oil&Gas.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cu această ocazie, prim-ministrul a salutat interesul investitorilor față de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea Proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an, zece la sută din producția necesară la nivel național.

„Pentru români, este un obiectiv esențial, în demersul de a obține independența de aprovizionare față de gazul rusesc. Guvernul încurajează investițiile în sectorul energetic, iar țara noastră se numără printre statele europene care își pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern.

Noua lege offshore, pe care am inițiat-o la nivelul Coaliției de guvernare și care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil și stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului și cele ale mediului privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit comunicatului, notează sursa citată

La rândul lor, reprezentanții companii Black Sea Oil&Gas au anunțat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au adoptat marți legea offshore, urmând ca aceasta să intre la votul final din Camera Deputaților, care e cameră decizională.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău