Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei Române: Avem datoria să nu permitem niciunor mișcări retrograde și extremiste să distrugă modul nostru de viață european

  • 25 Octombrie 2023 16:02
Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei Române: Avem datoria să nu permitem niciunor mișcări retrograde și extremiste să distrugă modul nostru de viață european

România este respectată și apreciată inclusiv pentru eficiența și determinarea armatei sale, iar militarii țării noastre respectă cel mai mult pacea și sunt gata să o apere cu prețul vieții, a afirmat, miercuri, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Armatei României.

Ciucă a punctat în cadrul discursului susținut că, în contextul actual de securitate, țara noastră trebuie să fie pregătită să facă față oricăror provocări, alături de partenerii din Uniunea Europeană și Alianța Nord Atlantică, și să nu permită „mișcărilor retrograde și extremiste” să distrugă modul de viață european.

„Ziua de astăzi este una solemnă și plină de emoție pentru întreaga societate. Cinstim Ziua Armatei României într-un context politic și de securitate tulburător prin semnificația și complexitatea conflictelor armate deschise din Ucraina și Orientul Mijlociu. Acest context ne arată că trebuie să fim pregătiți să facem față oricăror provocări de securitate, atât la nivel regional, cât și la nivel internațional, alături de partenerii noștri din Uniunea Europeană și Alianța Nord Atlantică, pentru protejarea și perpetuarea valorilor democratice. Actuala situație de securitate ne îndeamnă să prețuim trecutul nostru, sacrificiul ostașilor români, dar prioritatea noastră rămâne să ne protejăm prezentul și să construim România de mâine. Avem datoria să nu permitem niciunor mișcări retrograde și extremiste să distrugă modul nostru de viață european și occidental pe care l-am construit cu greu în ultimii 30 de ani”, a declarat Ciucă, la ceremonia de la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

Acesta a menționat că trebuie apreciați la adevărata valoare toți cei care „au apărat și continuă să apere curajos” integritatea teritorială și securitatea țării.

„Prin înaintașii noștri, dar și prin cei care își îndeplinesc în prezent datoria față de țară, România este mai puternică, iar cetățenii săi mai protejați. Chiar dacă poate suna paradoxal, militarii noștri sunt cei care respectă cel mai mult pacea și sunt gata să o apere cu prețul vieții. Însuși locul în care ne aflăm acum stă dovadă pentru acest lucru. Armata României, așa cum o știm azi, se bucură de un bun renume la nivelul aliaților NATO și al membrilor Uniunii Europene”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului a mai arătat că Armata României este „o instituție respectată în interiorul țării și apreciată în exteriorul ei”.

„Armata este una din instituțiile fundamentale ale statului român care se bucură de un nivel ridicat de încredere și respect din partea populației. Să avem grijă, deci, ca tradițiile noastre, de identitatea noastră națională pe care trebuie să o protejăm și să o dezvoltăm într-un spațiu european, al pluralismului și a libertății sub protecția Alianței Nord Atlantice. România este astăzi respectată și apreciată inclusiv pentru eficiența și determinarea Armatei României. Țara noastră este apreciată în cadrul NATO și datorită eforturilor camarazilor noștri care au îndeplinit misiuni în Bosnia Herțegovina, în Kosovo, Afganistan sau în alte teatre de operație”, a adăugat președintele Senatului.

Ciucă a subliniat că România beneficiază în prezent de garanții de securitate fără precedent.

„Suntem recunoscători pentru acest lucru, dar trebuie să rămânem vigilenți și să fim pregătiți pentru a ne apăra țara de orice amenințare. Vreau să salut, în acest context, operaționalizarea din aceste zile a Comandamentului NATO de la Sibiu. Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est va avea în subordine mai multe divizii NATO, iar rolul acestei structuri va fi de descurajare și de apărare la nevoie a frontierei de sud-est al Alianței Nord Atlantice, implicit a teritoriilor României și Bulgariei. Toate aceste acțiuni transmit un mesaj de siguranță pentru cetățenii noștri că vor fi protejați de militarii armatei României, dar și de aliații noștri. Este un mesaj foarte important în actualul context de securitate extrem de complicat, iar siguranța creează cadrul propice dezvoltării și bunăstării”, a mai spus Ciucă.

Președintele Senatului a evocat faptul că la data de 25 octombrie se celebrează eliberarea țării și se aduce omagiu celor care au făcut sacrificii supreme pentru realizarea acestui obiectiv.

„Mă înclin cu respect în fața celor care au fost întotdeauna gata să lupte până la sacrificiu pentru integritatea teritorială a țării, a independenței și suveranității României. Această jertfă de sine pentru binele României este patriotismul adevărat, așa se măsoară adevărata iubire de țară. Doresc să-i felicit pe toți militarii Armatei României cu ocazia sărbătorii de astăzi. Dumneavoastră, dragi camarazi, sunteți mai mult decât o instituție, sunteți o familie unită, o familie care ține la România și care este hotărâtă să își apere țara cu orice preț, chiar cu prețul vieții”, a transmis Nicolae Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău