Nicola Sturgeon: Scoția pregătește un referendum pe tema independenței față de Marea Britanie

  • 10 Februarie 2020 16:59
Nicola Sturgeon: Scoția pregătește un referendum pe tema independenței față de Marea Britanie BBC.com

Scoția a început să aplice măsuri în sensul organizării unui referendum privind independența față de Marea Britanie, a afirmat luni premierul scoțian, Nicola Sturgeon, scrie Digi24.ro.

„Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi și Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoției”, a declarat Nicola Sturgeon în cursul unei conferințe de presă organizate la Bruxelles, în prima vizită de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, potrivit sursei citate.

„În Scoția, aplicăm măsurile necesare pentru a ne asigura că poate fi organizat un referendum legal și legitim, astfel încât rezultatul să poată fi acceptat și agreat atât la nivel intern, cât și pe plan internațional”, a subliniat premierul scoțian.

Majoritatea alegătorilor din Scoția ar vrea independența față de Marea Britanie, în contextul retragerii țării din Uniunea Europeană, arată un sondaj efectuat în ianuarie de Institutul YouGov. Potrivit sondajului, 51% dintre scoțieni sunt favorabili independenței, iar 49% vor rămânerea în cadrul Marii Britanii. Este prima dată începând din anul 2015 când majoritatea alegătorilor preferă independența.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău