NextGenerationEU: Comisia Europeană mobilizează încă 9 mld. de euro pe piețele de capital pentru a sprijini redresarea UE

  • 14 Septembrie 2021 19:23
NextGenerationEU: Comisia Europeană mobilizează încă 9 mld. de euro pe piețele de capital pentru a sprijini redresarea UE

Comisia Europeană a mobilizat astăzi, 14 septembrie, încă 9 miliarde de euro pentru a sprijini redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia, prin intermediul celei de-a patra emisiuni de obligațiuni NextGenerationEU de la începutul programului, la jumătatea lunii iunie, informează un comunicat. Comisia Europeană a emis o obligațiune pe 7 ani cu scadența la 4 octombrie 2028. Obligațiunea a fost suprasubscrisă în mare măsură – de peste 11 ori, cu o valoare de peste 103 miliarde EUR.

Cererea mare confirmă interesul constant al investitorilor pentru titlurile de valoare ale UE, ceea ce a permis Comisiei să vândă obligațiunile în condiții de preț foarte favorabile, în deplină concordanță cu performanța remarcabilă de până acum a programului NextGenerationEU, notează CaleaEuropeană.ro.

„Odată cu cea de-a patra tranzacție din cadrul NextGenerationEU, ne-am bazat pe succesul tranzacțiilor inițiale. Această tranzacție permite Comisiei să mențină un flux constant de finanțare către statele noastre membre, pentru a sprijini redresarea și a contribui la reconstrucția unei Europe mai ecologice, mai digitale și mai rezistente”, a dclarat Johannes Hahn, comisarul însărcinat cu bugetul și administrația.

Aceasta este cea de-a patra tranzacție din cadrul programului NextGenerationEU, după obligațiunea pe 10 ani în valoare de 20 de miliarde EUR pe care Comisia a emis-o la 15 iunie 2021, după tranzacția în două tranșe de 15 miliarde EUR din 29 iunie 2021 – care a constat într-o obligațiune pe 5 ani în valoare de 9 miliarde EUR și o obligațiune pe 30 de ani în valoare de 6 miliarde EUR, și după obligațiunea pe 20 de ani în valoare de 10 miliarde EUR emisă la 13 iulie 2021.

În urma tranzacției de astăzi, Comisia a mobilizat până în prezent 54 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU.

Pe această bază, Comisia a efectuat deja primele plăți către o serie de state membre în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență și al altor programe bugetare ale UE.

În cursul anului 2021, Comisia se așteaptă să mobilizeze aproximativ 80 de miliarde EUR sub formă de obligațiuni, care vor fi completate de obligațiuni UE pe termen scurt („EU-Bills”), astfel cum s-a anunțat în planul de finanțare publicat în iunie 2021 și actualizat în septembrie 2021.

Comisia va emite obligațiuni pe termen scurt exclusiv prin intermediul noii sale platforme de licitație. Prima astfel de licitație este planificată să aibă loc la 15 septembrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău