New York Times: Izolarea pacienților de COVID-19 la domiciliu, o „bombă cu ceas” în Italia

  • 27 Aprilie 2020 08:44
New York Times: Izolarea pacienților de COVID-19 la domiciliu, o „bombă cu ceas” în Italia

Din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, pacienții cu forme ușoare ale bolii sunt tratați acasă. Măsura a funcționat pentru reducerea numărului infectărilor, dar focarele de infecție s-au mutat din spitale în casele oamenilor, susțin mai mulți medici italieni, potrivit New York Times, preluat de Digi24.

„Este o bombă cu ceas”, spune Andrea Crisanti, consultantul pentru epidemie din regiunea Veneto. Iar asta se aplică în multe puncte fierbinți de pe planetă, fie că este vorba despre cartierul Queens, din New York, suburbiile Parisului sau cartiere muncitorești din Roma și Milano. Epidemiologii transmit că nu se acordă suficientă atenție acestei probleme, în vreme ce guvernul a anunțat primii pași către ieșirea din izolare la începutul lui mai.

Virusologii de top ai Italiei consideră acum casele, precum și căminele de bătrâni, o sursă persistentă de contagiune. Traiul în cartiere aglomerate, precum și imposibilitatea de a-i muta pe cei infectați în locuri de carantină dedicate au dus la creșterea numărului celor infectați, în loc să ducă la o scădere, așa cum preconizau măsurile de distanțare socială.

„Infectarea domestică este răul mai mic. Decât să lăsăm epidemia pe străzi, mai bine am ținut virusul în familie. Acasă este blocat!", spune Giorgio Palu, profesor la Universitatea din Padova și fost șef al Societății Europene de Virusologie.

Președintele Institutului Național al Sănătății din Italia și unul dintre principalii consultanți ai guvernului, Silvio Brusaferro, recunoaște că locuințele prezintă un loc cu risc crescut, iar la sfârșitul săptămânii trecute un sfert din noile cazuri proveneau din rândurile familiilor, dar crede că a fost esențial să nu lase infecțiile să se răspândească și mai mult.

Asta nu oferă însă consolare familiilor compuse din mai multe generații care trăiesc sub același acoperiș și care au fost decimate de epidemie, scrie Mediafax. Experții au estimat că mai mult de un milion de oameni din Italia ar putea fi infectați acasă. În ciuda faptului că amploarea epidemiei a scăzut, Lombardia a raportat într-o săptămână 5000 de noi cazuri și aproape 900 de decese. Mulți experți în sănătate publică spun însă că numărul cazurilor ar putea fi de zece ori mai mare.

Presa din Peninsulă a scris că guvernul ia în calcul ridicarea carantinei în anumite regiuni, dacă autoritățile locale furnizează locuri de cazare pentru cei infectați. Experții au subliniat importanța urmării cazurilor și a dignosticării precoce, în codițiile în care infectarea apare și în lipsa simptomelor.

Un decret din luna martie le permitea autorităților locale să rechiziționeze hoteluri pentru a îi caza pe cei care nu se pot izola la domiciliu. Dar, la fel ca în cazul multor altor decrete guvernamentale, legea este interpretată și implementată diferit la nivelul țării.

În cele mai multe cazuri, doar cei confirmați pot merge la hoteluri. Dar camerele nu sunt disponibile peste tot și nici teste nu se fac. În zonele cele mai afectate de epidemie sunt testați doar cei care au fost spitalizați.

Oficialii din Toscana le-au cerut celor cu simptome ușoare care se externau să se izoleze în hoteluri. Dar nu i-au putut obliga, iar la jumătatea lunii aprilie, doar 200 de oameni aleseseră acest lucru. Alții au preferat să semneze un document prin care declarau că se autoizolează acasă.

La Milano, Hotelul Michelango, pregătit penru a primi bolnavii, este mai mult gol. Iar la Bergamo, cel mai lovit oraș al Italiei, nu sunt decât 400 de locuri în hoteluri pentru cei infectați, în condițiile în care medicii estimează că acasă sunt 65.000.

Nici medicii nu au locuri de cazare. Federica Brena, medic la spitalul din Bergamo, s-a autoizolat acasă cu soțul și fiul care are un an, imediat ce a început să aibă simptome. Fiul său a avut febră și a tușit, soțul s-a îmbolnăvit și el după câteva zile și a avut febră 12 zile.

"Ideal ar fi fost să nu mă duc acasă. Era clar că o să îi infectez și pe ei. E dificil să stai în casă cu alți oameni, oricât ai încerca să te izolezi. Mai ales dacă nu stai într-un palat", a declarat doctorița pentru New York Times.

Jurnaliștii americani spun că epidemia îi lovește acasă mai ales pe cei din clasa de mijloc, care nu se pot izola complet de familii.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău