New Delhi se sufocă sub un nor dens de poluare

  • 23 Octombrie 2020 14:54
New Delhi se sufocă sub un nor dens de poluare

Capitala indiană, New Delhi, era învăluită vineri într-un nor dens de ceață toxică, nivelul de poluare fiind catalogat drept ''sever'' în urma măsurătorilor realizate de autorități, la câteva ore după ce Donald Trump a declarat că aerul din India este ''dezgustător'', informează AFP, preluat de Agerpres.

În fiecare an, la începutul sezonului rece, aerul de din New Delhi se transformă într-un amestec toxic de fum provenit din incendierea voluntară a terenurilor agricole din împrejurimi, gaze de eșapament și emisii industriale, care persistă deasupra orașului din cauza temperaturilor mai scăzute și a condițiilor reduse de vânt.

Vineri, ambasada americană din New Delhi a înregistrat o concentrație zilnică de particule fine PM2,5 de 269 micrograme într-un metru cub de aer.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu se depășească o concentrație PM2,5 de 25, în medie, pe zi. Prin comparație, în prima parte a zilei de vineri, în centrul Parisului, această concentrație era de 40. Ea poate să ajungă uneori până la 150 în regiunea Los Angeles.

Având un diametru egal cu a treizecea parte dintr-un fir de păr uman, aceste particule se pot infiltra prin plămâni în fluxul sangvin. O expunere pe termen lung la PM2,5 accentuează riscurile de boli cardiovasculare și cancer pulmonar.

Indicele calității aerului înregistrat de 36 de posturi oficiale de supraveghere din New Delhi, care măsoară cantitatea de PM2,5 și PM10 (cu un diametru mai mic de 10 microni), a fost stabilit la valori cuprinse între 282 și 446, reprezentând un nivel ''sever'', potrivit Consiliului central de control al poluării (CPCB). Nivelul ''bun'' presupune valori cuprinse între 0 și 50.

''O nouă deteriorare (a calității aerului, n.r.) este așteptată pentru următoarele două zile'', a estimat organismul guvernamental SAFAR, evocând ''o creștere semnificativă a incendiilor voluntare de pe terenurile agricole'' în statele vecine Haryana și Punjab, care contribuie cu 17% la nivelul de PM2,5 din New Delhi.

Pârjolirea terenurilor agricole a debutat mai devreme anul acesta, întrucât fermierii locali, temându-se de lipsa forței de muncă din cauza pandemiei, au devansat însămânțarea recoltelor, potrivit autorităților indiene.

Joi seară, în timpul dezbaterii cu Joe Biden, contracandidatul său democrat la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, președintele american Donald Trump a declarat: ''Priviți cât de dezgustător este în China. Priviți la Rusia, la India. Este dezgustător. Aerul este dezgustător''.

Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul pentru climă de la Paris, întrucât a considerat că țara sa este tratată incorect în comparație cu celelalte state poluatoare.

Cercetătorii au avertizat asupra riscurilor speciale pe care poluarea le reprezintă anul acesta, în contextul pandemiei, pentru cei 20 de milioane de locuitori din New Delhi.
 

Foto: (c) RAJAT GUPTA / EPA  


Poluarea ''sporește riscul bolilor netransmisibile, contribuind în același timp ca oamenii să devină mai susceptibili la a dezvolta o formă severă sau mortală de COVID-19'', a explicat pentru AFP specialista în epidemiologie Sumi Mehta, din partea organizației internaționale Vital Strategies.

Acest fapt poate avea drept efect o presiune sporită asupra sistemului național de sănătate. ''Există îngrijorări serioase în ceea ce privește o vulnerabilitate în fața COVID-19 mai crescută în timpul iernii, odată cu nivelurile de poluare mai ridicate, care agravează bolile respiratorii și sporesc numărul spitalizărilor'', a declarat pentru AFP Anumita Roy Chowdhury, cercetătoare la Centrul pentru Știință și Mediu din New Delhi. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău