Nepal se confruntă cu cele mai violente incendii forestiere din ultimul deceniu

  • 06 Aprilie 2021 18:59
Nepal se confruntă cu cele mai violente incendii forestiere din ultimul deceniu

Statul Nepal este afectat de cel mai grav sezon de incendii forestiere din ultimii aproape zece ani, flăcări uriașe mistuind regiuni din întreaga țară, învăluită într-un nor maroniu, conform autorităților citate marți de AFP.

Calitatea aerului din capitala Kathmandu a înregistrat marți cel mai redus nivel din lume, potrivit site-ului de monitorizare IQAir, iar unele zboruri internaționale au suferit întârzieri în contextul în care fumul dens a acoperit orașul.

Purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale pentru Reducerea și Gestionarea Riscurilor de Dezastre, Uddav Prasad Rijal, a declarat pentru AFP că numărul incendiilor forestiere raportate în acest sezon a fost cel mai mare de la începutul înregistrării acestor date, în urmă cu nouă ani.

Potrivit responsabililor, pompierii continuau să se lupte cu flăcările.

Peste 2.700 de incendii forestiere au fost raportate în țară începând din noiembrie, de 14 ori mai multe în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit guvernului.

Sezonul de iarnă, între lunile noiembrie și februarie, a fost mai arid decât în mod obișnuit, ceea ce a crescut riscul de izbucnire a incendiilor, a precizat Rijal. Sezonul incendiilor începe în noiembrie și se prelungește până la debutul sezonului musonic, în luna iunie.

Fermierii au ars, de asemenea, zone împădurite pentru a cultiva iarbă cu care să-și hrănească animalele, a adăugat Rijal.

Un sătean din districtul Bara, în sudul Nepalului, a declarat că locuința sa a fost ''înăbușită de fum'' timp de o săptămână după ce un incendiu a izbucnit într-o pădure din regiune. ''Este cel mai grav incendiu forestier pe care l-am văzut în viața mea. Ar trebui să existe o modalitate de a le controla mai bine'', a spus Bharat Ghale, în vârstă de 60 de ani.

Potrivit climatologului Madhukar Upadhya, era ''inevitabil'' ca numărul incendiilor să crească deoarece iernile nepaleze sunt mai aride, pe fondul schimbărilor climatice. "Este necesar să face eforturi pentru a reduce riscul de incendii în comunitățile care trebuie să fie echipate pentru a lupta atunci când are loc un incendiu forestier", a declarat el pentru AFP.

Săptămâna trecută, școlile au fost închise timp de patru zile după ce calitatea aerului a atins niveluri periculoase.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău