Nemerenco, despre creșterea numărului de îmbolnăviri de Covid-19: „În jur de 95% din pacientii din terapia intensivă nu sunt vaccinați”

  • 02 Octombrie 2021 13:07
Nemerenco, despre creșterea numărului de îmbolnăviri de Covid-19: „În jur de 95% din pacientii din terapia intensivă nu sunt vaccinați”

Creșterea numărului de îmbolnăviri de Covid-19 în Rep. Moldova în ultima vreme nu este de speriat pentru că este un val care se rostogolește prin toată regiunea și nu îl putem evita, consideră ministra sănătății Ala Nemerenco.

Aceasta susține pe o rețea socială că mai grav este faptul că pierdem vieți omenești făcând referire la faptul că vineri au fost raportate 27 de decese provocate de virus. Ea mai spune că 95 la sută dintre pacienții de la terapie intensivă nu sunt vaccinați.

Nu este de neînțeles că avem din nou, ca în primăvară, așa o presiune pe spitale și personalul medical... Dar este grav, foarte grav că pierdem vieți omenești. Spitale noi o să putem construi, personalul își va reveni, însă acești oameni sunt pierduți pentru totdeauna. Ieri - 27 decese. În jur de 95% din pacientii din terapia intensivă nu sunt vaccinați”, a scris ministra pe pagina sa de Facebook.

Ala Nemerenco admite faptul că vaccinurile au și efecte adverse post imunizare. Ca și orice medicament. Pînă în prezent în Republica Moldova au fost raportate 1497 evenimente adverse la 1 milion și 384.372 mii administrări de vaccin, dintre care doar 120 moderate (febră >38.5, reacții alergice), 1377 ușoare (durere locală, febră <38.5, oboseală, dureri musculare și articulare) și niciuna gravă.

Ministra sănătății mai spune că mulți oameni care au murit de Covid-19 nu au avut șansa să ajungă pînă la vaccin, iar acum toți au această șansă.

De când e lumea medicii tratează și previn boli. De o sută de ani omenirea utilizează vaccinurile pentru a scapă de multe îmbolnăviri. Cum s-a ajuns aici, într-o țară cu cea mai vaccinată populație din regiune, să nu se creadă în vaccin? Așa un comportament este echivalent cum un bolnav cu o infecție gravă nu ar accepta un antibiotic salvator. Sau un pacient cu criza hipertensivă ar alege să facă un accident cerebrovascular refuzând un prim-ajutor medicamentos. Sau cineva cu un atac cardiac nu ar apela la 112”, scrie Ala Nemerenco.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău