Negocierile ruso-ucrainene trenează, potrivit ministrului de externe rus

  • 22 Aprilie 2022 19:15
Negocierile ruso-ucrainene trenează, potrivit ministrului de externe rus

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că negocierile cu Ucraina ''trenează'' și că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează agențiile AFP și EFE, citatede Agerpres.

Șeful diplomației ruse s-a declarat de asemenea sceptic cu privire la dorința liderilor ucraineni de a continua aceste negocieri. ''Mi se pare straniu când aud în fiecare zi declarații (...), inclusiv ale președintelui (ucrainean Volodimir Zelenski) și ale consilierilor săi, care lasă impresia că nu au deloc nevoie de aceste negocieri'', a mai spus Lavrov, vorbind la Moscova la o conferință de presă comună cu omologul său kazah Muhtar Tleuberdi.

Totuși, negociatorul-șef rus Vladimir Medinski a anunțat pe Telegram că a avut chiar în aceeași zi noi discuții cu negociatorul-șef ucrainean David Arahamia, fără a da detalii.

La negocierile desfășurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralității, să primească garanții de securitate din partea unui grup de țări, iar aceste garanții să nu acopere și peninsula Crimeea. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia.

Între timp, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conține propunerea privind excluderea Crimeii din garanțiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvență pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar și asupra altora formulate la Istanbul, ministrul Lavrov considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influențe ale Washingtonului asupra Kievului.

Prin urmare, Rusia a prezentat săptămâna aceasta Ucrainei un document cu un nou set de propuneri, pe care nu le-a făcut publice, document despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că nu l-a primit.

Întrebat vineri la conferința de presă despre declarația lui Zelenski, ministrul de externe rus a răspuns: ''Nu sunt eu cel care să poată judeca cât de bine este el informat asupra situației, dar aceasta ilustrează unde se află procesul numit „negocieri”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău