NEGOCIERI. PL a venit cu o nouă propunere pentru PLDM și PDM

  • 19 Ianuarie 2015 20:10
NEGOCIERI. PL a venit cu o nouă propunere pentru PLDM și PDM

Partidul Liberal a propus astăzi o nouă formulă care în opinia formațiunii ar putea deveni baza unui compromis pentru crearea unei coaliții pro-europene cu PLDM și PDM.

Liderul formațiunii Mihai Ghimpu a declarat după negocieri că PL propune crearea unei comisii la care să participe și reprezentanți ai partidelor europene care în decurs de trei luni să identifice o formulă pentru alegerea șefului statului după expirarea mandatului lui Nicolae Timofti. Această inițiativă are drept scop de a înlătura dioscuțiile de moment privind partajarea funcției de președinte.

În același timp, Mihai Ghimpu a declarat că formațiunea sa insistă ca în funcția de procuror general să fie numit un expert european după consultări cu Comisia Europeană. El a mai declarat că PL cere să-i fie atribuite patru ministere în viitorul guvern și le-a propus celor din PLDM și PDM să aleagă aceste 4 ministere dintr-o listă de 8.

Pe de altă parte, liderul PDM Marian Lupu, a declarat după întrevedere că PL nu ar renunța la partajarea în favoarea sa a funcției de președinte, dar comisia propusă de această formațiune are doar menirea să amâne discuțiile. În ceea ce privește numirea unui cetățean european în funcția de procuror general, Marian Lupu a calificat propunerea drept ”PR politic”.
 
Marian Lupu a anunțat că a convenit cu PLDM ca să fie convocată ședința parlamentului pentru miercuri după amiază iar până atunci vor fi purtate negocieri și consultări atât cu PCRM cât și cu PL. Totodată, el a precizat că mâine în Republica Moldova se va afla un grup de politicieni europeni de la diferite partide cu care se va discuta despre situația din R. Moldova.
 
Parlamentul se va întruni miercuri indiferent dacă până atunci se va ajunge la o înțelegere cu PL sau nu, iar în cazul în care nu va exista coaliție, PLDM și PDM vor solicita tuturor deputaților să susțină alegerea conducerii legislativului și să fie începute procedurile de învestire a guvernului a declarat liderul PLDM Vlad Filat. El și-a exprimat speranța că se va ajunge la un compromis cu PL.
 
În ce privește propunerile liberalilor pe care le-a anunțat Mihai Ghimpu, liderul PLDM a menționat că funcția de președinte nu este partajabilă iar numirea unui cetățean străin în funcția de procuror nu ar fi suficientă pentru reforma justiției și combaterea corupției. Totuși, el a admis că pe marginea acestui subiect se poate negocia. 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău