Negocierea unui nou tratat cu Londra și evaluarea motodologiei de extindere a UE, pe agenda Parlamentului European
-
09 Februarie 2020 13:29
Mandatul de negociere pentru un nou parteneriat cu Regatul Unit, evaluarea propunerii Comisiei Europene de revizuire a metodologiei privind extinderea Uniunii Europene și pregătirea Consiliului European extraordinar din 20 februarie consacrat viitorului cadru financiar multianual 2021-2027 sunt principalele puncte ale agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, care începe luni la Strasbourg.
Eurodeputații vor discuta marți dimineață despre mandatul propus pentru negocierea noii relații între UE și Londra, a doua zi urmând să aibă loc supunerea la vot a unei rezoluții în acest dosar.
La 3 februarie, negociatorul-șef pentru Brexit al UE, Michel Barnier, a anunțat că blocul comunitar poate oferi Londrei un acord comercial ''extrem de ambițios'', care să includă tarife și cote zero, dar și multe servicii, cu condiția ca Regatul Unit să respecte acum și în viitor standardele europene.
Acest acord va viza în special eliminarea tuturor drepturilor vamale și a tuturor cotelor asupra bunurilor care fac obiectul schimburilor cu continentul. Potrivit reprezentantului UE, cele două părți trebuie să convină asupra unor ''garanții specifice și eficiente pentru a asigura un teren de joc neted pe termen lung'', el subliniind importanța menținerii concurenței ''loiale și deschise''.
Ca o a doua condiție, Londra va trebui să fie de acord cu autorizarea accesului Uniunii Europene la apele teritoriale ale Regatului Unit pentru pescuit și vice versa.
Membrii Parlamentului European vor dezbate luni după-amiază, în prima zi a sesiunii, propunerea Comisiei Europene de impulsionare a procesului de aderare la UE, astfel încât acesta să fie mai credibil, cu o orientare politică mai puternică, mai dinamic și mai previzibil. Potrivit propunerii prezentate la 5 februarie de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, obiectivul Uniunii Europene rămâne în continuare extinderea la șase țări balcanice - Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia.
Conform propunerii, Comisia Europeană dorește însă modalități mai ferme de sancționare a țărilor candidate la aderarea la UE dacă acestea deviază de la eforturile lor de a se armoniza standardelor europene.
Sesiunea plenară a PE de la Strasbourg include, marți după-amiază, declarații ale Comisiei Europene și ale Consiliului UE cu privire la combaterea antisemitismului, a rasismului și a urii în Europa și ale șefului diplomației europene, Josep Borrell, referitoare la situația actuală din Siria și la planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat recent de președintele american Donald Trump.