Neglijență în trafic. Doar 1 din 10 copii este transportat în siguranță

  • 20 Octombrie 2014 14:58
Neglijență în trafic. Doar 1 din 10 copii este transportat în siguranță

Regulamentul circulației rutiere îi obligă pe șoferi să utilizeze un scaun special sau o pernă adaptată la transportarea copiilor de până la 12 ani, însă acesta nu prevede sancțiuni pentru cei care nu se conformează.

Autoritățile au elaborat un proiect de lege care să acopere lacuna, însă, până la adoptarea acestuia, mulți părinți continuă să își transporte copiii într-un mod nesigur pentru viața și sănătatea lor.

În cadrul unei acțiuni comune a poliției de patrulare și a unui club de automobiliști de la începutul anului s-a constatat că numai 1 din 10 copii era transportat în siguranță, în conformitate cu regulamentul circulației rutiere. Potrivit Olgăi Păpușoi, manager de proiect al clubului de automobiliști, cei mai mulți șoferi motivau lipsa scaunului prin prețul mare al acestuia.

”Scaunul auto este prevăzut să îndeplinească funcția de securitate a copilului în cazul unei manevre, sau frâne spontane, sau chiar accident. Centura de siguranță, însă, nu are înălțimea copilului, nu se potrivește corect corpului lui și gâtul poate fi strâns. În Republica Moldova copiii nu sunt cuplați nici măcar cu centura și, cu atât mai mult, ei călătoresc și pe bancheta din față, ceea ce este foarte periculos”, a declarat Olga Păpușoi. 

În cadrul unui micro-sondaj realizat în stradă, am constatat că cei mai mulți părinți înțeleg necesitatea unui scaun pentru copii la transportarea cu automobilul, dar nu toți îl utilizează.

Nu utilizați scaunul? Nu utilizez. Dar, de ce? Pentru că nu este comod. Adică, el e mare deja pentru scaun și nu-i obișnuit.

 

Este comod. Ați cumpărat scaunul de când s-au născut copii? Văd că aveți doi. De când am început să-i transportăm în automobil. și aveți câte un scăunel pentru fiecare? Da.

 

E clar că trebuie să fie scaun, că-i periculos pentru copii, la câte accidente se întâmplă în ultimul timp. Au bani pentru mașină, trebuie și pentru scaun pentru copii.

Deocamdată, regulamentul nu prevede sancțiuni pentru cei care nu își poartă copii în scaune sau perne speciale, dotate cu sisteme de reținere. Un proiect de lege de modificare a Codului Contravențional, în acest sens, a fost aprobat de Guvern și urmează să fie adoptat de Parlament, a declarat secretarul Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, Viorel Bulimaga.

”Sancțiunea pentru neutilizarea scăunelului sau sistemului de reținere pentru copii va fi acea care, în prezent, este prevăzută pentru necuplarea centurii de siguranță. Deci va fi sancționat cu amendă de la 300-400 de lei și aplicarea a 3 puncte de penalizare”, a declarat Viorel Bulimaga.

Prețul unui scaun pentru copii variază în Republica Moldova între 3-4 sute de lei  și 3-4 mii de lei, în funcție de dotări. Niște opțiuni mai ieftine pot fi adaptoarele pentru centura de siguranță sau pernele pentru înălțare, care pot fi utilizate, însă, pentru copii cu vârsta de peste 7 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău