Neconfidențial | Vladimir Bolea: Solicitările agricultorilor care au amenințat cu proteste au fost puse în discuții la Guvern

  • 06 Iunie 2023 12:26
0%
00:00:00
00:00:00

Solicitările Asociației Forța Fermierilor, care au amenințat cu proteste în cazul în care autoritățile nu vor veni cu reacții la acestea, au fost puse în discuție în această dimineață la Guvern. Înainte de participa la această discuție, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul emisiunii Neconfidențial de la Radio Chișinău că este vorba mai degrabă de propuneri, decât de revendicări. Chiar și așa, ministrul recunoaște că situația în agricultură nu e una tocmai bună, fiind generată de mai mulți factori, precum pandemia de COVID, războiul din Ucraina și schimbările climatice.

Ministrul Agriculturii spune că în declarația Forței Fermierilor, care amenință cu proteste începând cu data de 7 iunie, se regăsesc mai de grabă propuneri, decât revendicări. Întrebat cum va reacționa Guvernul la acestea, Vladimir Bolea a precizat că subiectul va fi abordat în cadrul unei discuții cu prim-ministrul, la care va participa și un grup de fermieri. Chiar și așa, ministrul recunoaște că situația în agricultură nu e una tocmai bună.

 „Se datorează la o mulțime de factori care se combină în cel mai nefericit mod, vorbim despre productivitate joasă, schimbări climatice, seceta, criza fertilizanților, COVID-ul, războiul..., toate”, spune Vladimir Bolea

Deși Vladimir Bolea a precizat că se încearcă găsirea de soluții în acest sens, problema se află nu doar în terenul Ministerului pe care îl conduce, existând un șir de factori negativi care duc la sărăcia din agricultură. 

 Unul dintre ele ar fi seceta, evident,  lipsa de relații interne pe orizontală, lipsa de specialiști, agronomi care să le spună trebuie sau nu de pus unele culturi, lipsa de economiști care să le spună cum trebuie de vândut și când, lipsa de asociere a agricultorilor care le-ar permite să facă mai puține cheltuieli în procesul de producere și să vândă mai scump produsul pentru că îl vinzi într-un lot mai mare”, spune  Vladimir Bolea.

Federația Națională a Fermierilor este solidară cu Asociația Fermierilor care amenință cu proteste, însă nu se va alătura manifestărilor, a declarat directorul executiv al Federației, Vasile Mârzenco. El a precizat că principala problemă din acest domeniu o reprezintă lipsa de mijloace financiare în întreprinderile agricole, astfel încât fermierii să poate asigura un proces tehnologic la cel mai înalt nivel.

„Lipsa spațiului de stocare a acestor cereale pe care mâine-poimâine va trebui să le recoltăm, cele de anul trecut încă nu sunt comercializate. Noi am vrut să ridicăm un preț mai bun anul trecut, pe parcursul iernii, dar nu s-a întâmplat, prețul a continuat să scadă, iar astăzi este la limită care duce agricultorii care au cereale în stocuri la faliment”, a declarat directorul executiv al Federației, Vasile Mârzenco.

Amintim că printre solicitările agricultorilor care amenință cu proteste se numără alocarea compensațiilor în cazul costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii, plata restanțelor la subvenții, precum și restricționarea temporară a importului anumitor produse agricole din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău