NEconfidențial | Veaceslav Berbeca: Faptul că cetățenii din autonomia găgăuză se orientează spre Rusia, în pofida numeroaselor fonduri europene pompate acolo, reprezintă un eșec al autorităților centrale

  • 23 Mai 2023 15:36
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile centrale ar trebui să dezvolte un mecanism, prin schimbări legislative, prin care să atenueze disensiunile dintre Chișinău și autonomia găgăuză, a declarat analistul politic Veaceslav Berbeca în cadrul emisiunii NEconfidențial de la Radio Chișinău.

Faptul că cetățenii din autonomia găgăuză se orientează spre Rusia, în pofida numeroaselor fonduri europene pompate acolo, reprezintă un eșec al autorităților centrale, mai crede comentatorul.

„Este unul dintre marile eșecuri ale autorităților centrale. Odată ce a fost creată această autonomie, regiunea a fost lăsată pe cont propriu. După mine, autoritățile centrale trebuiau să depună eforturi foarte mari ca să dezvolte programe de studiere a limbii române. Cei din regiunea autonomă găgăuză nu cunosc limba română, iar în acest sens urmăresc doar posturi TV rusești…legea prin care statul încearcă să lupte cu propaganda nu funcționează în regiunea găgăuză…mă refer și la alte programe care pot fi dezvoltate prin care să faci această regiune mai inclusivă, pentru a dispărea aceste antagonisme…e vorba de comunicare, trebuie mai mult de comunicat, trebuie de găsit mai multe instrumente prin care să se evite situații de tensiune, dar și să dezvoltăm aceste sentimente pro-europene în regiunea găgăuză”, a subliniat Veaceslav Berbeca.

Comentatorul s-a referit și la modul în care Federația Rusă utilizează autonomia găgăuză pentru a destabiliza situația în Republica Moldova.

„Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din Rep. Moldova prin anumite partide. Ca să destabilizezi, trebuie să găsești terenul propice pentru astfel de destabilizare, observăm că un astfel de teren este regiunea găgăuză, unde Federația Rusă este implicată, în special prin propagandă…ați văzut cum în alegeri cântăreți, politicieni din Federația Rusă au făcut propagandă politică…cei din Federația Rusă văd Rep. Moldova ca pe o regiune în care ar dori să-și păstreze influența…astfel de scenarii dau rezultate acolo unde instituțiile statului sunt slabe”, a mai accentuat analistul.

De asemenea, Veaceslav Berbeca a precizat că o potențială situație tensionată în regiunea autonomă ar afecta parcursul european al Rep. Moldova și l-ar întecini. Potrivit comentatorului, anume acest lucru și-l dorește Federația Rusă.

Emisiunea NEconfidențial este moderată de Mihaela Dicusar și poate fi audiată în fiecare marți, după știrile de la ora 10.00, și în reluare, duminică, în același segment orar, la Radio Chișinău. De asemenea, emisiunea poate fi urmărită în format video pe pagina noastră de Facebook sau Youtube.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
35,52
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:5,14 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
18
Sat
24
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău