NEconfidențial | Olesea Stamate: „Reforma justiției întâmpină mai multe piedici decât poate am anticipat. Am anticipat că va fi o rezistență, dar nu și magnitudinea acestor eforturi” (Audio)

  • 21 Mai 15:41
0%
00:00:00
00:00:00

Deputata PAS, Olesea Stamate, care a fost președinta Comisei Juridice din Parlament în perioada când a fost formată Comisia de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, spune că nu cunoștea, la acea etapă, despre așa-zisele suspiciuni legate de Tatiana Răducanu, care au fost recent invocate de șefa Procuraturii Anticorupție. Ea a declarat în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău că acuzațiile aduse Tatianei Răducanu trebuiau probate, precizând că așteaptă în acest sens mai multe răspunsuri de la șefa Veronica Dragalin, căreia i-a sugerat să aibă aceeași abordare și în investigațiile pe dosarele de corupție mare.

Fosta președintă a Comisei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, spune că reforma justiției este în întârziere, însă nu a eșuat, așa cum declară unii reprezentanți ai opoziției. Deputata PAS afirmă că greșeala puterii a fost atunci când a promis oamenilor că va curăța țara de corupție fără să spună că acest proces durează mulți ani.

„ - Dvs vreodată ați avut sentimentul că reforma nu merge bine sau eșuează sau a eșuat

 - Nu. Și nici acum nu am sentimentul că eșuează sau a eșuat. Reforma cu siguranță întâmpină mai multe piedici decât poate am anticipat. Da, am anticipat că va fi o rezistență, că vor încerca cei din interiorul sistemului să saboteze și să întrerupă anumite procese dacă pot, dar cred că nu am anticipat, cel puțin eu nu am anticipat, magnitudinea acestor eforturi și, respectiv, aceste acțiuni au dus la anumite tergiversări. Suntem în întârziere vizavi de agenda pe care ne-am setat-o inițial”

Olesea Stamate s-a referit și la recenta demisie a Tatianei Răducanu din cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor, ca urmare a acuzațiilor din scrisoarea șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, că ar fi „executat comenzile lui Platon, Colenco și Șor”. Potrivit deputatei, acestea sunt presupuneri care trebuiau probate.

- Dvs ne sugerați să nu o credem, deocamdată, pe dna Dragalin.

- Eu sper foarte mult ca dna Dragalin va veni la Comisei și vom primi răspunsurile pe care le așteptăm.

- În opinia dvs, ce arată scrisoarea dnei Dragalin?

- Această scrisoare arată că Procuratura Anticorupție ar fi bine să fie la fel de curajoasă atunci când investighează dosare de corupție mare. Dacă ar fi la fel de curajoasă, ar fi ideal. Mie chiar îmi pare simpatic avântul ăsta al ei, doar că am impresia energia nu este canalizată unde trebuie.

- Dar unde e canalizată?

- Vedeți unde...dar ar trebui să fie în altă parte....”, a răspuns Olesea Stamate.

Olesea Stamate a fost președinta Comisei Juridice din Parlament în perioada când a fost formată Comisia de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Ea spune că nu cunoștea la acea etapă despre aceste așa-zise suspiciuni legate de Tatiana Răducanu, care se regăsesc în scrisoarea Veronicăi Dragalin.  

„ – Cred că știam doar ceea ce a mai apărut în presă, la acel moment. Dumneaei a venit recomandată de către fracțiunea PAS. Respectiv, informațiile care erau publice, acelea le cunoștea și Comisia.

- Dar nu ați solicitat informații de la SIS, CNA, PA?

- Eu acum nu vă pot spune exact. Dacă nu greșesc, noi am solicitat la Comisie conform procedurii generale pentru candidații la diverse funcții informații de la organele competente, dar trebuie să văd la colegii din Comisie...”

Amintim că Tatiana Răducanu a respins acuzațiile din scrisoarea Procuraturii Anticorupție și a subliniat că acestea au scop de a denigra procesul de pre-vetting și vetting.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău