NEconfidențial | Mihai Isac: R. Moldova nu mai are nicio scuză și trebuie să facă reforme dure pentru a avansa pe calea integrării în UE (Audio)

  • 02 Iulie 13:04
0%
00:00:00
00:00:00

Reforma justiției, securitatea și problema transnistreană vor fi principalele provocări pe durata negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, consideră analistul politic de la București, Mihai Isac. În cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău el a declarat că Republica Moldova nu mai are nicio scuză și trebuie să sa facă reforme dure pentru a avansa pe calea integrării în spațiul comunitar, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova nu mai are nicio scuză și trebuie să sa facă reforme dure pentru a avansa pe calea integrării în Uniunea Europeană, consideră analistul politic de la București Mihai Isac. El a subliniat că vor există trei mari provocări pe durata negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Mihai Isac.

„În primul rând, problema reformelor în justiție. Fără justiție nu poți să ai niciun domeniu funcțional. Cea de-a două problemă se referă la securitate. Este nevoie ca serviciile de informații, armata, poliția să treacă printr-un proces de reînnoire. Trebuie să înțelegem, în interiorul acestor instituții sunt persoane care nu au la inimă interesele naționale ale Republicii Moldova. Aceste persoane trebuie identificate și concediate. Prin acest proces a trecut și România înainte de a adera la UE și au trecut și alte țări. Este nevoie ca în interiorul instituțiilor statului Republica Moldova să existe persoane care slujesc doar interesul Republicii Moldova!”, a spus Mihai Isac.

O altă provocare pentru Chișinău este rezolvarea problemei transnistrene. Este nevoie de o strategie clară de reintegrare, pentru că nimeni nu va accepta ca regiunea respectivă să rămână necontrolabilă, precizează analistul.

Dar, în acest moment, felul în care se va rezolva această problemă rămâne un mister. Pentru că vedem că autoritățile de la Chișinău, în pofida faptului că au avut o majoritate lejeră în Parlament, și o mai au, nu au făcut pași decisivi în ceea ce privește pachetul politic de rezolvare a problemei. Asistăm desigur la foarte multe discuții, sunt o serie de negocieri care se duc mai puțin oficial, dar această tactică de negocieri este folosită de Federația Rusă și de acoliții săi de la Tiraspol pentru a trage de timp. Desigur, evoluțiile de pe frontul din Ucraina vor influența în mod direct și cum regiunea transnistreană va fi tratată”, a declarat Mihai Isac.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, referindu-se la problema transnistreană în cadrul unei emisiuni recente de la TVR Moldova, a declarat că este vorba de o soluție amânată. Din punct de vedere juridic, R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi ar urma soluționarea conflictului, a precizat parlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău