NEconfidențial | Ion Guzun, membru CSM: „Numărul de dosare care sunt în examinare la CSJ se ridică la peste 6000. Aș ruga insistent părțile în proces să găsească soluții în afara instanțelor de judecată” (AUDIO)

  • 17 Aprilie 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

În anii ce urmează, perioada de examinare a dosarelor în instanța de judecată se va mări considerabil, spune membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun. Cauza ar fi lipsa acută de judecători. În cadrul emisiunii „NEconfidențial” de Radio Chișinău, Ion Guzun a recomandat cetățenilor să identifice, dacă este posibil, soluții în afara instanțelor de judecată.  

Discuțiile și îngrijorările cu privire la independența sistemului judecătoresc au existat mereu, însă acum situația la acest capitol s-a îmbunătățit, spune membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun.

Vă pot spune că sunt foarte mulți judecători care acum, în discuțiile dintre judecători, remarcă că CSM-ul și politicul nu se implică în luarea deciziilor și ei văd diferența”, a spus Ion Guzun.

Curățarea sistemului de persoane cu probleme de integritate după mecanismele anterioare nu a dat rezultatele așteptate. Din această cauză a fost necesar procesul de prevtting și vetting, explică Ion Guzun.

 „- Iată de ce au început aceste reforme mai adânci, mai incisive, cum ar fi vettingul și prevettingul. Pentru că toate mecanismele de până, colegiile de evaluare, selecție, disciplinare, de etică, nu au dat rezultat scontat. Am avut foarte multe persoane cu probleme grave de etică, cu hotărâri la CEDO cu impact financiar pentru bugetul Rep. Moldova. Și dumnealor mai sunt încă în funcții.

– Se vor mai regăsi în funcții?

– Să vedem…”

În acest context, Ion Guzun afirmă că procesul de vetting a avut un impact foarte mare asupra Curții Supreme de Justiție, acolo de unde anul trecut au plecat 20 de judecători din totalul de 25.

„Dacă eu nu greșesc, la moment, numărul de dosare care sunt în examinare la CSJ se ridică la peste 6000, ceea ce este o anomalie, pentru că sunt puțini judecători care nu reușesc să examineze toate dosarele. Nu este cea mai bună recomandare a mea, dar aș ruga insistent părțile în proces, cetățenii, să găsească soluții mai bine în afara instanțelor de judecată, decât să meargă în instanță. Perspectiva mea este că în anii ce urmează perioada de examinare a dosarelor în instanța de judecată se va mări considerabil”, a precizat Ion Guzun

Anterior, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a declarat că unui judecător la CSJ îi revin o mie de dosare. Și la Curtea de Apel Chișinău se atestă o criză acută de magistrați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:7,72 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău