NEconfidențial | Andrei Curăraru: Este indicat pentru Republica Moldova să se gândească cum să-și dezvolte structura de apărare (Audio)
-
13 Februarie 2024 13:25
Expertul în probleme de securitate și apărare, Andrei Curăraru, anticipează mai multe cazuri în care rămășițe sau chiar drone intacte ar putea ajunge pe teritoriul Rep. Moldova în perioada următoare. Potrivit lui, riscurile la adresa securității ar putea să se amplifice. Și asta pentru că înainte de alegerile prezidențiale din Federația Rusă, atacurile rusești ar putea să se intensifice în Ucraina, având în vedere că liderii Kremlinului vor dori să prezinte anumite rezultate pe front înainte de scrutin. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „NEconfidențail” de la Radio Chișinău, moderată de Mihaela Dicusar.
Riscurile la adresa securității Rep. Moldova ar putea să se amplifice în perioada următoare, inclusiv în contextul scrutinului prezidenția din Federația Rusă, este de părere expertul Andrei Curăraru.
„Este clar că înainte de alegerile din Federația Rusă se vor dori niște câștiguri, cel puțin simbolice, se va dori o imagine în care Rusia proiectează forță. În același timp, noi asistăm la acea foame de proiectile pe care o are Ucraina, în legătură cu limitarea ajutorului din vest, în special din partea SUA. Adică capacitatea de doborâre a dronelor scade și ucrainenii economisesc aceste mijloace speciale. Putem să anticipăm mai multe cazuri în care pot ajunge astfel de rămășițe sau chiar drone intacte pe teritoriul Rep. Moldova. Trebuie să înțelegem că perioada imediat următoare va fi una grea pe front și este deja, iar Rep. Moldova suferă de la acest efect de „spillover”, revărsare a conflictului”, a spus Andrei Curăraru.
În contextul în care recent rămășițele unei drone au fost depistate în raionul Vulcănești, una dintre care conținea 50 kg de explozibil, expertul afirmă că autoritățile din Rep. Moldova ar trebui să se axeze pe reorganizarea și modernizarea armatei.
„Este indicat pentru Rep. Moldova să se gândească cum își dezvoltă structura de apărare. De exemplu, noi nu prea avem instalații pentru luptă radiofonică, adică pentru blocarea acelor frecvențe care sunt utilizate cel mai des pentru drone. Asta se poate de dezvoltat inclusiv cu utilizarea tehnologiilor civile. Cred că acesta ar fi un pas bun, în special pentru asigurarea urbelor, în cazul în care se depistează că se apropie de o localitate mai mare, să fie conectate aceste instalații. În același timp, trebuie să înțelegem că teritoriul Rep. Moldova este foarte vast și nici ucrainenii nu reușesc să asigure decât infrastructura critică și orașe mai mari pe care le apără”, a precizat Andrei Curăraru.
Duminică, în apropierea localității Etulia, din raionul Vulcănești, au fost depistate fragmentele unei drone de tip „Shahed”, de fabricație iraniană, pe care Rusia le folosește în atacurile asupra teritoriului ucrainean. Una dintre componentele acestei drone conținea 50 de kg de substanță explozivă care a fost detonată în siguranță în cursul zilei de luni, după cum a comunicat Poliția.
Ministerul Apărării a precizat pentru Radio Chișinău că radarele militare și sistemele de avertizare timpurie nu au depistat resturile căzute, din cauza înălțimii mici de zbor al dronei.