NEconfidențial | Anatol Țăranu: Din momentul în care o fracțiune distinctă unionistă va intra în Parlament, se va resimți o creștere bruscă a oamernilor care vor îmbrățișa idealurile unirii (VIDEO)

  • 26 Martie 13:07
0%
00:00:00
00:00:00

Riscul ca Republica Moldova să nimerească în zona gri de influență geopolitică a Federației Rusiei în urma războiului din Ucraina este destul de mare, subliniază analistul și istoricul Anatol Țăranu, motiv pentru care, în opinia sa, soluția ar fi Unirea cu România. Comentatorul spune că pentru aceasta sunt necesare politici de stat de consolidare a identității românești, astfel încât procentul celor care îmbrățișează idealurile unirii să crească. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău, în contextul în care mâine se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Istoricul și comentatorul, Anatol Țăranu, spune că, la ora actuală, nici Unirea cu România, dar nici integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană nu reprezintă scenarii realiste.  

„Atâta timp cât identitatea națională, românească, în Basarabia, în Rep. Moldova, se cifrează la 40% nu avem șanse să câștigăm referendumul constituțional de Unire…Deci, avem nevoie de politici de stat de implementare și consolidare a identității românești a spațiului și populației Rep. Moldova”, a spus Anatol Țăranu.

În ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, așa cum afirmă guvernarea de la Chișinău, analistul subliniază că situația de securitate din regiune plasează acest scenariu într-o zonă de incertitudine.

„Riscul că vom nimeri în zona gri de influență geopolitică a Rusiei este mare, iar soluția pentru Rep. Moldova…o asemenea soluție nu o are nicio fostă republică sovietică. Balticii au fost mulat mai vizionari decât noi și au intrat în UE și NATO atunci când Rusia era slăbită după descompunerea URSS, când nu a avut puterea să se împotrivească. Noi nu am avut acest vizionarism, dar noi avem o altă soluție. Și această soluție este reîntoarcerea acasă, reîntoarcerea în România”, a declarat Anatol Țăranu.

Încrederea societății în partidele unioniste a scăzut, din cauza acțiunilor liderilor acestora, însă, Anatol Țăranu este aproape convins că pe arena politică de la noi ar putea apărea o forță unionistă care are șanse foarte mari să ajungă chiar și în viitorul Parlament, dar și Guvern.

„Din acel moment în care în Parlament va fi creată o fracțiune distinctă unionistă, dacă această forță care va intra în Parlament, va participa și la actul de guvernare, chiar și într-o coaliție, cu un program unionist asumat, asta ar însemna că în Rep. Moldova politicile de stat, la prima etapă pe anumite domenii doar, precum învățământ, cultură, pe domenii care țin de influența asupra mentalului colectiv, asta înseamnă că imediat influența politicilor se va resimți într-o creștere bruscă a procentului acelor oameni care vor îmbrățișa idealurile unirii și vor deveni români cu actele în regulă, în sensul conștiinței naționale”, a precizat Anatol Țăranu.

La 27 martie se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Ediția integrală a emisiunii NEconfidențial realizată de Mihaela Dicusar o puteți urmări în continuare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău