NEconfidențial | Adrian Efros: Societatea are o percepție „deviată” atunci când se referă la corupția în rândul polițiștilor și a altor reprezentanți ai organelor de drept (Audio)

  • 07 Mai 13:48
0%
00:00:00
00:00:00

Ministrul de Interne a subliniat în cadrul emisiunii NEconfiedențial de la Radio Chișinău că nu există o corupție sistemică, ci doar cazuri individuale. Potrivit lui, în acest an sunt luate la evidență peste 120 de denunțuri privind acte de corupție, în timp ce în 2023 au fost înregistrate 23. Acest lucru nu vorbește neapărat despre stoparea fenomenului, însă e un indicator pozitiv, mai spune Adrian Efros. 

Ministrul de Interne, Adrian Efros, susține că societatea are o percepție deviată atunci când ne referim la corupția în rândul oamenilor legii. Șeful de la MAI susține că nu există o corupție sistemică, ci doar unele cazuri individuale.

Noi am pornit o campanie masivă de educare, de instruire, pe aspectul respectiv. Vreau să vă prezint o cifră. În anul 2024 deja avem peste 120 de denunțări de dare de corupție. În 2023 am avut doar 23 de denunțuri. Aceste cifre arată că instruirea și efortul pe care-l depunem pentru a combate corupția își au efectul.

- Da, dar denunțările nu înseamnă că nu se mai dă și nu se mai ia mită.

- Dar este un indicator foarte pozitiv”, a precizat Efros.

Ministrul a fost întrebat și despre cine sunt actorii din sistem care iau mită astăzi.

Cei mai vulnerabili rămân a fi cei din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, ei au cea mai mare tangență cu cetățenii, în special în trafic. Avem denunțuri și de la Poliția de Frontieră. Din obișnuință sau din diferite motive cetățenii mai practică să lase sume de bani în pașaport, care sunt întoarse înapoi și denunțate toate cazurile respective.”

- Toate sunt întoarse înapoi?

- Sperăm să fie toate. Mai sunt cazuri individuale. Toți cei care admit astfel de cazuri sunt cercetați, sunt desfășurate anchete.”, spune Ministrul de Interne.

În context, ministrul s-a referit și la trecerea ilegală a frontierei de stat de către cetățenii Ucrainei, în special bărbați care încearcă să se eschiveze de la serviciul militar în țara vecină.

 „ - În cadrul Poliției de Frontieră sunt mai multe dosare intentate pe migrația ilegală. Și nu pe cetățenii ucraineni, ci pe cei care favorizează sau coordonează aceste treceri ilegale.

    - Ăștia nu sunt oamenii din sistem?

    - Din păcate, avem și oameni din sistem. Noi nu tolerăm acest lucru. Fiecare caz individual este cercetat”

În același timp, Adrian Efros a precizat că, deocamdată, nu a fost pus punct contrabandei cu țigări. Însă, potrivit ministrului, dinamica fenomenului respectiv este în descreștere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău