Navele Mistral: Franța negociază cu Rusia

  • 21 Aprilie 2015 08:47
Navele Mistral: Franța negociază cu Rusia

Franța și Rusia sunt 'în proces de negociere pentru găsirea unei soluții' referitoare la disputa dintre cele două țări privind livrarea către Moscova a două nave Mistral.

Livrarea a fost suspendată de Paris din cauza conflictului ucrainean, a declarat duminică, 19 aprilie, președintele francez Francois Hollande, relatează AFP și Reuters.

'Este încă subiect de discuții. Suntem în proces de negociere. Trebuie să găsim o soluție pentru ieșirea din criză', a declarat președintele Hollande pentru televiziunea franceză Canal Plus, cu câteva zile înainte de o întâlnire programată cu omologul său rus Vladimir Putin.

Șeful statului francez urmează să vorbească vineri la Erevan cu omologul său rus despre situația din Ucraina, pe marginea ceremoniilor organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la genocidul armean.

'Vom vedea dacă vom discuta vineri', a precizat Hollande referindu-se la Mistral, fără a oferi detalii cu privire la evoluția în cadrul dosarului, care 'înveninează' de aproape șase luni relațiile dintre Paris și Moscova.

La sfârșitul lui noiembrie, Parisul a anunțat amânarea 'până la noi ordine' a livrării primei nave Mistral, din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina. De atunci, Franța a reiterat că 'nu sunt încă întrunite condițiile' și Moscova a amenințat în mai multe reprize că va iniția o plângere la Curtea Internațională de Arbitraj.

Joi, Putin a dat asigurări că această decizie a Franței este 'fără importanță' pentru Rusia, contractul vizând în primul rând susținerea șantierele navale franceze.

Vânzarea către Rusia a două nave de război Mistral, parafată în iunie 2011 în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la circa 1,2 miliarde de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău