Nave de război chineze și taiwaneze, față în față, în ultima zi a amplelor manevre ale armatei chineze în jurul Taiwanului

  • 07 August 2022 12:46
Nave de război chineze și taiwaneze, față în față, în ultima zi a amplelor manevre ale armatei chineze în jurul Taiwanului

Nave de război chineze și taiwaneze s-au jucat duminică de-a "șoarecele și pisica" în largul mării duminică, cu câteva ore înainte de încheierea prevăzută a celor patru zile de exerciții militare chineze fără precedent, lansate ca răspuns la o vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite Agerpres.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciții militare din istoria sa, trimițând avioane de vânătoare, nave de război și rachete balistice în ceea ce analiștii consideră drept o simulare a blocării și invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Aceste vaste manevre ar trebui să se încheie duminică la prânz, chiar dacă Beijingul a anunțat că noi exerciții "cu tiruri cu muniție reală" ar urma să se desfășoare până în 15 august în Marea Galbenă, care desparte China de Peninsula Coreeană.

Autoritățile taiwaneze au înregistrat până sâmbătă ora locală 17:00 (09:00 GMT) "20 de avioane comuniste și 14 nave efectuând exerciții comune aer-mare în jurul Taiwanului", potrivit Ministerului Apărării de la Taipei.

Cel puțin 14 dintre ele au trecut de linia mediană din strâmtoare, a adăugat acesta, forțând Taipei să ridice de la sol avioane de patrulare pentru a le respinge.

Armata chineză a declarat sâmbătă că efectuează exerciții maritime și aeriene comune la nord, sud-vest și est de Taiwan, cu scopul de a-și testa capacitățile de atac terestru și de asalt maritim.

Ministerul Apărării taiwanez a apreciat că aceste exerciții sunt "considerate o simulare de atac împotriva insulei principale a Taiwanului".

Trasată unilateral de SUA în timpul Războiului rece, linia mediană, în mijlocul strâmtorii Taiwan care separă insula de China continentală, nu a fost recunoscută niciodată de Beijing, notează AFP.

Pentru a proba în ce măsură s-a apropiat de coastele taiwaneze, armata a chineză a publicat sâmbătă o fotografie luată - potrivit ei - de pe una din navele sale militare, în care se vede un vas al marinei taiwaneze la doar câteva sute de metri de aceasta.

Acest clișeu ar putea fi considerat cel mai aproape de litoralul taiwanez făcut vreodată de forțele Chinei continentale.

Armata chineză a publicat de asemenea o înregistrare video în care un pilot al unui avion de vânătoare arată din cabina sa - în plin zbor- litoralul și munții Taiwanului.

Potrivit televiziunii publice chineze CCTV, rachete au survolat Taiwanul în cursul săptămânii în timpul exercițiilor din jurul insulei, ceea ce ar constitui o premieră.

Taipei nu a încetat să condamne aceste manevre în ultimele zile, criticându-și "vecinul răuvoitor" și invitând Beijingul sâmbătă "să oprească imediat creșterea tensiunii și desfășurarea de acțiuni provocatoare care urmăresc să intimideze poporul taiwanez".

Mai mulți experți au explicat pentru AFP că aceste exerciții servesc drept avertisment: de acum înainte armata chineză pare în măsură să efectueze o blocadă totală a insulei, împiedicând în același timp forțele americane să-i vină în ajutor.

"În unele domenii capacitățile sale s-ar putea chiar să le depășească pe cele ale SUA", susține Grant Newsham, ex-ofițer al marinei americane și cercetător la Japan Forum for Strategic Studies, conform agenției franceze de presă.

"Dacă o (viitoare) bătălie s-ar limita la o zonă chiar din jurul Taiwanului, atunci marina chineză va fi un adversar puternic. Și dacă americanii și japonezii nu intervin, lucrurile vor fi foarte dificile pentru Taiwan".

Amploarea manevrelor și decizia Beijingului de a se retrage din dialogurile bilaterale cruciale asupra climatului și apărării au declanșat un val de condamnări din partea SUA și a aliaților acestora.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă la Manila că SUA sunt "hotărâte să acționeze în mod responsabil" pentru a evita o criză după "disproporția totală", potrivit lui, a reacției chineze.

China nu trebuie să ia "ostatice" discuțiile asupra unor probleme precum schimbarea climatică pentru că prin aceasta "nu pedepsește SUA, ci lumea întreagă", a adăugat el

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău