Nava umanitară Ocean Viking își continuă operațiunile de salvare în Marea Mediterană

  • 26 Octombrie 2022 12:30
Nava umanitară Ocean Viking își continuă operațiunile de salvare în Marea Mediterană

Ocean Viking, nava umanitară a organizației nonguvernamentale SOS Mediterranee, a salvat marți 73 de migranți în urma a două operațiuni de salvare consecutive în apele internaționale din largul Libiei, iar numărul de persoane salvate aflate la bordul său a ajuns la 146, a anunțat miercuri ONG-ul, informează AFP.

Echipe ale ONG-ului au salvat inițial 33 de persoane, printre care patru minori (dintre care doi neînsoțiți), ce se aflau la bordul "unei ambarcațiuni din lemn nepotrivită pentru navigație (pe mare) și supraaglomerată", a anunțat într-un comunicat SOS Mediterranee, cu sediul la Marsilia, în sud-estul Franței.

La scurt timp după, Ocean Viking a salvat 40 de persoane (dintre care zece femei, nouă minori neînsoțiți și trei copii sub patru ani), care se aflau la bordul unei "ambarcațiuni din fibră de sticlă aflată în derivă și care se înclina în mod periculos", a adăugat ONG-ul.

Aceste două noi operațiuni de salvare, după cele două precedente de la sfârșitul săptămânii trecute, au crescut la 146 numărul total de persoane salvate și luate în grijă la bordul Ocean Viking de echipele SOS Mediterranee și ale Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și de Semilună Roșie (IFRC).

De la începutul anului, 1762 de migranți au dispărut în Mediterana, dintre care 1295 în Mediterana Centrală, cea mai periculoasă rută a migrației la nivel mondial, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Agenția ONU a estimat la 2062 numărul de persoane decedate sau dispărute în 2021 în Mediterana, dintre care 1567 în Mediterana Centrală.

În fiecare an, mii de persoane care fug de conflicte armate sau de sărăcie încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana dinspre Libia, a cărei coastă maritimă se află la circa 300 de km de Italia.

Noua șefă a guvernului din Italia, Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d'Italia, s-a angajat marți să blocheze sosirile de migranți dinspre Africa, în condițiile în care peste 1300 de persoane s-ar afla în prezent în dificultate în Mediterana, potrivit ONG-ului Alarm Phone.

Noul său ministru de interne, Matteo Piantedosi, a declarat că ar putea împiedica navele ONG-urilor și pe migranții salvați aflați la bordul lor să intre în Italia, ceea ce ar reprezenta o reeditare a controversatei politici lansate în 2019 de Matteo Salvini, liderul partidului Liga și în prezent vicepremier în guvernul condus de Meloni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău