Nava umanitară Aquarius | Parisul speră într-o soluție ''în cursul zilei'', dar nu permite debarcarea

  • 25 Septembrie 2018 11:46
Nava umanitară Aquarius | Parisul speră într-o soluție ''în cursul zilei'', dar nu permite debarcarea

Ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, și-a exprimat speranța ca Uniunea Europeană să dea un răspuns ''în cursul zilei'' de marți în cazul navei umanitare Aquarius, care a cerut aprobare pentru a debarca în Marsilia (sud-estul Franței) cu 58 de migranți salvați la bord, informează AFP.

''De ieri (luni), miniștrii de interne ai Uniunii Europene lucrează în acest sens, sper să avem un răspuns în cursul zilei'', a explicat ea la postul Sud Radio.

''Se va găsi o soluție'', a asigurat ea, evocând că alte crize similare au fost rezolvate în ultimele luni printr-un acord între părți privind distribuirea refugiaților între mai multe țări europene.

După ce Italia și-a închis porturile în fața migranților, navele care acordă asistență refugiaților aflați în pericol în Marea Mediterană întâmpină în mod regulat dificultăți în debarcarea pasagerilor lor în Europa.

Spre deosebire de Spania, Franța nu a permis niciodată navelor umanitare să acosteze, argumentând că, în temeiul legislației maritime, migranții salvați trebuie debarcați în cel mai apropiat ''port sigur''.

Or, portul cel mai apropiat de coastele libiene, ''știm cu toții, este Italia sau Malta'', a reiterat ministrul pentru afaceri europene francez. ''Nu vom reinventa geografia'', a insistat ea.

''Europa este de zece ori mai solidară decât înainte, de aceea spunem Italiei, ideea închiderii porturilor sale pentru persoanele aflate în primejdie este împotriva legii, este contrară umanității'', a pledat ministrul francez. ''Ceea ce regretăm este faptul că unele țări europene s-au autoexclus de la această solidaritate europeană, care este indispensabilă'', a adăugat Nathalie Loiseau.

În cursul dimineții, ministrul economiei și de finanțe francez Bruno Le Maire a declarat pentru BFMTV că ''pentru moment, Franța spune nu'' debarcării Aquarius pe teritoriul său, cerând respectarea regulilor europene, conform cărora nava cu migranți salvați trebuie să debarce în cel mai apropiat ''port sigur''. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău