Naufragiul crucișătorului Moskva: Kremlinul refuză să se pronunțe asupra pierderilor

  • 19 Aprilie 2022 14:42
Naufragiul crucișătorului Moskva: Kremlinul refuză să se pronunțe asupra pierderilor

Kremlinul a refuzat marți să comenteze mărturii despre starea marinarilor dați dispăruți după naufragiul crucișătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că l-a scufundat săptămâna trecută, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Toate informațiile sunt furnizate de Ministerul Apărării. Noi nu avem prerogativa de a comunica", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov, în timp ce nici marina, nici ministerul nu au făcut public vreun bilanț al naufragiului navei la bordul căreia se aflau sute de membri ai echipajului.

În ultimele zile, mai multe mărturii publicate de media rusofone și pe rețelele de socializare au informat despre marinari dați dispăruți, dintre care unii își efectuau stagiul militar.

Un bărbat care locuiește în Crimeea, Dmitri Șkrebeț, care s-a prezentat drept tatăl unuia dintre marinarii dispăruți, a publicat duminică seara un mesaj pe rețeaua de socializare VKontakte în care întreba pentru ce fiul său, un recrut, se afla într-o zonă de luptă.

O femeie, Iulia Țîvova, a afirmat de asemenea pentru mai multe media că fiul său este dat dispărut.

Oficial, flota rusă afirmă că echipajul de pe Moskva a fost evacuat de pe crucișător și printre membrii săi nu au existat nici morți, nici răniți, nici dispăruți.

Potrivit Moscovei, această navă-amiral, care juca un rol-cheie în coordonarea navelor rusești în Marea Neagră, s-a scufundat în urma unui incendiu provocat de explozia munițiilor aflate la bord. Ucraina afirmă că a scufundat nava cu două rachete Neptun.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare video prezentată ca arătând o întâlnire dintre șeful marinei și zeci de supraviețuitori de pe crucișător, al cărui echipaj putea avea oficial până la 680 de membri.

Naufragiul navei Moskva este considerat pe larg o umilire pentru Rusia și flota sa și chiar comentatori pro-Kremlin au cerut explicații autorităților, fără succes până în prezent.

Rusia a recunoscut în 25 martie moartea 1.351 de militari din forțele sale în decursul unei luni de lupte în Ucraina, un bilanț ce nu poate fi verificat din surse independente și care nu a fost actualizat de atunci.

În martie, totuși, Kremlinul indicase că recruți participaseră, din greșeală, la ofensiva în Ucraina, asigurând că aceștia au fost retrași apoi din teatrul de operațiuni, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău