Naufragiu în Marea Egee: 24 de morți, printre care 10 copii

  • 28 Ianuarie 2016 14:01
Naufragiu în Marea Egee: 24 de morți, printre care 10 copii

Cel puțin 24 de migranți, printre care 10 copii, au murit înecați în urma unui nou naufragiu care a avut loc joi dimineața în largul insulei grecești Samos din Marea Egee.

Alte 11 persoane sunt date dispărute, informează Agerpres.

Sunt 'cinci băieți și cinci fete printre copiii decedați, în timp ce 10 persoane au fost scoase din mare vii și nevătămate, însă se află în continuare în stare de șoc și au fost spitalizate la Samos', a precizat pentru AFP un responsabil al biroului de presă al pazei de coastă grecești.

Patrule ale pazei de coastă grecești și două nave ale Frontex (Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale UE) îi căutau în continuare pe migranții dați dispăruți.

Potrivit mărturiilor unuia dintre oamenii care au reușit să se salveze, înotând până spre costa unde se situează localitatea Kokari pe insula Samos, unde a alertat autoritățile, 45 de oameni se aflau la bordul ambarcațiunii din lemn care a naufragiat în largul coastei de nord a insulei Samos, insulă apropiată țărmului vestic al Turciei în Marea Egee, poartă de intrare în Europa pentru sutele de mii de migranți.

Această nouă dramă se adaugă naufragiilor succesive care au avut loc în ultimele zile în Marea Egee. Miercuri, șapte oameni, printre care doi copii, s-au înecat în largul insulei Kos, iar vinerea trecută 45 de migranți au murit în trei naufragii în aceeași zonă.

În pofida condițiilor grele de iarnă și restricțiilor impuse de unele țări europene, care au restabilit controale la frontiere pentru a împiedica fluxul migranților, refugiații au continuat să se îndrepte spre Europa în cursul lunii ianuarie, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

În total, numărul celor sosiți în Europa de la 1 ianuarie, după ce au traversat Marea Mediteraneană se ridică la 40.240, dintre care majoritatea covârșitoare, mai exact 84%, sunt originari din țări situate în zone de conflict, subliniază la rândul său Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU (UNHCR). De asemenea, 200 de oameni au murit sau au fost dați dispăruți, potrivit aceleiași surse.

La presiunile UE, Grecia își continuă eforturile pentru a stăvili afluxul de migranți. Cu toate acestea, un raport publicat miercuri de Comisia Europeană dezvăluie că Atena 'și-a neglijat în mod serios obligațiile' în ceea ce privește gestionarea frontierelor și i-a impus să ia măsuri draconice în următoarele trei luni. În caz contrar, controalele la frontierele naționale pe care această țară le are cu spațiul Schengen ar putea fi restabilite pentru doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău