NATO va părăsi Afganistanul împreună cu SUA

  • 09 Octombrie 2020 09:58
NATO va părăsi Afganistanul împreună cu SUA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat joi decizia Alianței de a-și retrage forțele din Afganistan "împreună" cu Statele Unite, după anunțul președintelui Donald Trump al unei retrageri până la Crăciun, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Am decis împreună să mergem în Afganistan. Împreună vom face ajustările forțelor și vom părăsi țara împreună", a spus el în cadrul unei conferințe de presă alături de șeful guvernului Republicii Macedonia de Nord, Zoran Zaev.

Misiunea Resolute Support a NATO din Afganistan este formată din 12.000 de militari din 38 de țări, dintre care 8.600 de americani. Statele Unite au și alte trupe desfășurate în această țară.

Anunțurile președintelui SUA vor fi discutate în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării Alianței din 22 octombrie.

Aliații europeni și-au exprimat în mod repetat iritarea față de anunțurile președintelui Trump cu privire la această problemă, iar Pentagonul a dat de fiecare dată asigurări că nicio decizie nu va fi luată unilateral.

Donald Trump, în plină campanie electorală, și-a anunțat miercuri dorința de a retrage toți militarii americani din Afganistan până la Crăciun, adică mai repede decât este prevăzut în acordul dintre Statele Unite și talibani, dar nu a precizat dacă sunt vizate forțele americane desfășurate în cadrul misiunii NATO.

Jens Stoltenberg a insistat asupra necesității de a evita ca Afganistanul să redevină "un sanctuar pentru teroriști".

"Am mers în Afganistan după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001, după ce a fost invocat articolul 5. Misiunea NATO avea inițial peste 100.000 de militari angajați în operațiuni de luptă. Astăzi, NATO are 12.000 de militari responsabili cu consilierea și instruirea forțelor afgane", a reamintit el.

"Dintre aceste trupe, o mare parte sunt europene și canadiene", a precizat el.

"Luarea deciziilor va depinde de condițiile de pe teren", a mai spus Jens Stoltenberg. Ele vor fi luate "împreună" între aliați, a insistat el. "Mesajul nu s-a schimbat", a conchis el.

Jens Stoltenberg a prezentat poziția Alianței la ultima reuniune a miniștrilor apărării din 12 februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău