NATO testează un nou model de desfășurare a trupelor fără SUA, în România, Bulgaria și Grecia
-
14 Februarie 20:56
![NATO testează un nou model de desfășurare a trupelor fără SUA, în România, Bulgaria și Grecia NATO testează un nou model de desfășurare a trupelor fără SUA, în România, Bulgaria și Grecia](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252635-206894.jpg)
NATO își testează capacitatea de a se desfășura rapid în Europa de Est – fără asistență directă din partea SUA – pe măsură ce Washingtonul își schimbă abordarea față de apărarea europeană și războiul din Ucraina, scrie G4media.
Exercițiile Steadfast Dart 2025 de șase săptămâni în Bulgaria, România și Grecia au loc în timp ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea a trei ani. Acestea implică aproximativ 10.000 de soldați din nouă națiuni și reprezintă cea mai mare operațiune NATO planificată în acest an, potrivit sursei citate.
Absența SUA de la exerciții vine în contextul în care națiunile europene se străduiesc să își construiască o mai mare autosuficiență militară din cauza îngrijorărilor lor cu privire la angajamentul administrației Trump față de apărarea comună și la cererile de creștere a cheltuielilor militare europene.
Președintele Donald Trump și-a anunțat miercuri intenția de a negocia direct cu Rusia. Iar secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri, la prima sa întâlnire cu colegii din NATO la Bruxelles, că națiunile europene ar trebui să își crească dramatic cheltuielile de apărare și să își asume „partea covârșitoare” a finanțării pentru Ucraina.
Infanteriștii marini greci și spanioli au condus demonstrația militară de joi, un asalt amfibiu în apropierea orașului Volos din Grecia centrală, în prima desfășurare operațională la scară largă a noii Forțe de reacție aliată a NATO.
Înființată în iulie anul trecut, forța reprezintă cea mai recentă evoluție strategică a NATO, concepută pentru a fi desfășurată la scară largă în termen de 10 zile și combinând forțele convenționale cu tehnologiile cibernetice și spațiale.
„Pentru asta ne-am antrenat”, a declarat comandantul ARF, lt. gen. italian Lorenzo D’Addario, pentru The Associated Press după demonstrația de 90 de minute.
„Ideea este că NATO a dorit să aibă o forță pregătită, flexibilă, care să poată opera în cele cinci domenii – aerian, maritim, terestru, dar și cibernetic și spațial – într-un mod care să asigure că răspunde (nevoilor) de apărare a alianței, dar și de descurajare (a conflictelor)”, a spus el.
Oficialii militari occidentali – anticipând tensiuni de durată cu Rusia și președintele Vladimir Putin, posibil dincolo de conflictul din Ucraina – susțin că noua capacitate a NATO devine din ce în ce mai importantă pentru a-și consolida flancul estic.
„Pe măsură ce ne apropiem în curând de aniversarea invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, vedem astăzi un NATO revitalizat și reorientat”, a declarat generalul-locotenent canadian Peter Scott, comandantul adjunct al Comandamentului Forțelor Întrunite ale NATO din Napoli, Italia, care a participat, de asemenea, la exercițiu.
El a descris exercițiul drept „o etapă semnificativă, o realizare în modernizarea și extinderea pregătirii NATO de a apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”.
Scott a spus că pregătirile pentru exercițiu au început în urmă cu doi ani și au urmat cooperarea cu planificatorii din țările neparticipante, inclusiv Statele Unite.
„Dar în exercițiile viitoare, va exista o componență diferită a țărilor care vor participa. Dar pur și simplu pentru acesta, acesta este modul în care se desfășoară”.
Exercițiul actual implică forțe din nouă state membre ale NATO, inclusiv rivalii regionali Grecia și Turcia, desfășurând 17 nave militare, peste 20 de aeronave și peste 1.500 de vehicule militare. Marea Britanie conduce operațiunea cu 2.600 de militari și 730 de vehicule, preluând comanda tuturor forțelor terestre în timpul exercițiilor.
Exercițiile, care se încheie la 26 februarie, se concentrează pe scenarii de desfășurare rapidă și pe operațiuni multidomeniu în cadrul forțelor aeriene, terestre, maritime și speciale, subliniind schimbarea poziției militare a NATO de-a lungul granițelor sale estice.