NATO, sceptic față de planul creării unei armate UE

  • 18 Octombrie 2016 14:32
NATO, sceptic față de planul creării unei armate UE

Intentia liderilor europeni de a crea un comandament militar propriu al blocului comunitar este privita cu scepticism de catre reprezentanii NATO, care avertizeaza ca acest organism militar nu trebuie sa constituie o alternative la Alianta Nord Atlantica.

"O aparare europeana puternica va fi benefica pentru Uniunea Europeana, Europa si NATO. Trebuie sa fim siguri ca acest proiect nu se transforma intr-un duplicat al structurilor NATO si ca va fi complementar Aliantei", a mentionat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Defense News.

Concurenta neloiala

Varianta unui centru de comanda militar al Uniunii a fost avansata de ministrii Apararii din Italia, Germania si Franta, ca raspuns la provocarile de securitate existente in acest moment in regiune.

Cu toate acestea, liderii NATO sunt circumspecti privind tendinta europenilor de a coagula puterea defensiva a tarilor din blocul comunitar.

"Inca avem deficiente in capacitatea noastra de aparare si centralizarea fortei defensive din UE ar putea reprezenta un punct de sprijin pentru NATO. Vedem in aceasta initiativa un mod de a ne sprijini reciproc.

Sigur vom urmari cu atentie acest proces si vom ajuta pe cat posibil la cresterea acestor capacitati pentru a evita duplicarea structurilor NATO si crearea unei competitii intre noi, care ar fi o abordare nesanatoasa", a explicat generalul Petr Pavel, seful comitetului militar al NATO.

Reprezentantul NATO a lasat sa se inteleaga ca teama de aparitia unei concurente intre Alianta si viitoarea structura militara a UE se refera in special la dublarea structurilor de comanda.

Daca tarile membre NATO sunt deja circumspecte in alocarea resurselor financiare pentru structura de comanda a Aliantei, ce le va motiva sa cotizeze pentru crearea unei armate proprii a UE, a intrebat retoric generalul Pavel.

Pe de alta parte, reprezentantul NATO a mentionat ca UE are la indemana mai multe institutii prin care poate identifica si intervene in cazul crizelor de securitate, o colaborare stransa intre acestea si NATO fiind mult mai benefica decat asumarea unor atrubutii specifice deja Aliantei Nord Atlantice

"Rusia, un competitor strategic"

Una dintre ingrijorarile cele mai mari la adresa securitatii europene le starneste Rusia, ale carei tendinte expansioniste, manifestate prin anexarea Crimeii, in martie 2014, au dat nastere unui nou Razboi Rece intre Moscova si Occident.

"Nu ne uitam la Rusia ca la un inamic, dar trebuie sa ii acordam statutul de competitor strategic", a precizat generalul Pavel.

Pe de alta parte, recenta apropiere dintre Moscova si Ankara pare sa-l bucure pe seful comitetului militar al Aliantei, care spera ca Turcia sa reprezinte un canal de comunicare cu Kremlinul.

"Nu vad relatia dintre Turcia si Rusia ca pe o amenintare, ci ca pe o consecinta a multiplelor provocari cu care s-a confruntat Turcia in ultima perioada.

Comunicarea dintre Ankara si Moscova ar putea detensiona relatia dintre Rusia si NATO. Abordata corect, aceasta chestiune am putea reprezenta un avantaj pentru noi si nu un dezavantaj", a explicat generalul Petr Pavel.

Sursa: business24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău