NATO salută decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei

  • 17 Martie 2023 18:54
NATO salută decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică și a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei "cât mai repede posibil", informează Agerpres.

"Cel mai important lucru este ca Finlanda și Suedia să devină rapid membri deplini ai NATO, și nu să adere exact în același timp", a explicat el într-o declarație publicată la scurt timp după anunțul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a anunțat vineri că și-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul turc urmând să ratifice aderarea acestei țări, nu însă și pe cea a Suediei.

În privința Suediei, Erdogan a spus că va continua discuțiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism și că ratificarea de către Turcia a intrării acestei țări în Alianța Nord-Atlantică va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

El a motivat că Turcia a considerat necesar să separe procesul aderării Finlandei de cel al Suediei, întrucât guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda către Turcia persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizații teroriste, în special din zona kurdă.

Între timp, Ungaria, singura țară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formațiunii FIDESZ a premierului Viktor Orban.

În ce privește ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota "mai târziu", a scris în mesajul său același politician ungar, fără alte detalii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău