NATO | Rezoluția referitoare la "transformarea informației în armă", adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității

  • 08 Octombrie 2017 14:24
NATO | Rezoluția referitoare la

Rezoluția referitoare la "transformarea informației în armă" a fost adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securității, cu unanimitate de voturi, duminică, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare (AP) a NATO, organizată la București.

Proiectul de rezoluție a fost prezentat de raportorul Jane Cordy (Canada), care a precizat că documentul prezintă aspecte referitoare la "provocările din securitatea cibernetică".

"Facebook și Twitter (...) au transformat societățile într-un mod fundamental. Această revoluție schimbă sistemele politice, relațiile internaționale și securitatea globală. Social media a extins dialogul social, a adus în discuție alte probleme, a mobilizat societatea civilă peste tot în lume. În același timp, social media poate să ducă la fragmentarea și polarizarea societății și să ofere vizibilitate mai mare părerilor radicale, precum și răspândirea știrilor false", a declarat Jane Cordy.

Totodată, Jane Cordy a precizat că Vestul a inventat internetul și social media, dar aceste tehnologii au fost folosite împotriva sa.

"Pentru Rusia, domeniul cibernetic este un câmp de bătălie (...) Intensitatea și resursele războiului informatic rusesc au prins sistemul euroatlantic pe nepregătite. Apoi organizațiile ISIS, organizațiile teroriste se folosesc de tehnologia informației și comunicării în scopuri proprii", a spus Cordy.

Totodată, Jane Cordy a precizat că, pentru contracararea acestor activități, s-au luat mai multe măsuri de către comunitatea euroatlantică.

"Acest proiect de rezoluție recunoaște eforturile făcute (...) Se recomandă înființarea unei instituții speciale, care să răspundă de identificarea atacurilor de dezinformare și să le contracareze. Este un lucru important, deși trebuie să fim realiști și să recunoaștem că nu putem să contracarăm toate aceste informații false cu arma adevărului. Va trebui să aplicăm măsuri restrictive, înlăturarea conținutului și o listă neagră a diferitelor conturi. Va trebui să ne adaptăm rapid, să încorporăm aspectele de mass-media în formarea personalului militar. (...) De asemenea, trebuie să ne apărăm procesele electorale", a afirmat Jane Cordy.

Cordy a mai arătat că ar trebui investit mai mult și în educarea cetățenilor, în dezvoltarea competențelor IT și a gândirii critice, astfel încât oamenii să recunoască știrile false.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unanimitate de voturi două amendamente la rezoluție. Primul a fost propus de delegația franceză și se referă la "respectul libertăților fundamentale", iar cel de-al doilea — propus de Germania — vizează creșterea comunicării strategice a NATO și în regiunea Balcanilor, care ar fi de asemenea "o țintă" a Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău