NATO respinge acuzațiile Rusiei privind desfășurarea de rachete

  • 14 Decembrie 2021 19:46
NATO respinge acuzațiile Rusiei privind desfășurarea de rachete

NATO nu planifică desfășurarea de rachete nucleare cu rază medie în Europa, a asigurat marți Alianța nord-atlantică, respingând acuzațiile Rusiei în acest sens și apelul Moscovei la un moratoriu asupra acestor arme în Europa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat reporterilor la Bruxelles că Rusia însăși a încălcat ani la rând Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF, în prezent denunțat atât de Rusia, cât și de SUA) prin desfășurarea în Europa de noi rachete nucleare intermediare cu capacitate nucleară. El a subliniat că NATO nu intenționează să procedeze în mod similar.

"Propunerea Rusiei privind un moratoriu nu este credibilă deoarece am avut o interdicție și (rușii) au încălcat acea interdicție", a adăugat Stoltenberg.

"Așa încât dacă Rusia nu distruge în mod verificabil toate rachetele sale SSC-8, cele care au încălcat INF, nu este credibilă atunci când propune o interdicție asupra ceva ce începuse deja să desfășoare", a spus secretarul general al NATO.

Într-un interviu publicat luni de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti, viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a avertizat că desfășurarea în Europa de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, interzisă prin INF, va duce la confruntare.

"În prezent nu ne bazăm pe ele (pe rachete cu rază de acțiune scurtă și medie), în țara noastră este în vigoare un moratoriu unilateral și le cerem SUA și NATO să se alăture acestui moratoriu", a insistat înalta oficialitate rusă, care a adăugat că SUA și NATO nu reacționează la propunerile ruse.

Potrivit vice-ministrului rus, declarațiile NATO potrivit cărora alianța nu intenționează să desfășoare rachete cu rază scurtă și medie de acțiune dotate cu încărcătură nucleară nu sunt convingătoare pentru Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău