NATO pregătește cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece. Zeci de mii de militari se vor antrena pentru un scenariu de tip Articol 5

  • 12 Septembrie 2023 18:04
NATO pregătește cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece. Zeci de mii de militari se vor antrena pentru un scenariu de tip Articol 5

Steadfast Defender 24 (STDE24) - cel mai amplu exercițiu militar al NATO de la căderea Cortinei de Fier - va avea loc la începutul anului viitor, în Germania, Polonia și Țările Baltice.

Un număr de 41.000 de militari și peste 50 de nave vor lua parte la exercițiul Steadfast Defender 24 (STDE24), în timp ce componenta aeriană va fi și ea bine reprezentată: sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriană, se arată într-un articol The Financial Times, potrivit Defense Romania.

Complexitatea exercițiului este una fără precedent, în ultimele decenii. Spre exemplu, la ultimul exercițiu Steadfast Defender, cel efectuat în 2021, au participat aproximativ 9.000 de militari.

Exercițiul Steadfast Defender 24 din primăvara viitoare este te tip Articol 5, ceea ce înseamnă că vor fi exersate scenarii de răspuns în fața unei agresiuni militare împotriva unui stat membru NATO. Federația Rusă este, evident, principala amenințare pentru care sunt exersate manevrele militare.

Pentru prima dată, vor fi folosite date geografice reale pentru a crea scenarii cât mai realiste pentru trupele NATO.

Suedia, a cărei cerere de aderare la NATO nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria, va participa și ea la exercițiu, ridicând numărul total de țări participante la 32.

Steadfast Defender 24, care va avea loc în Germania, Polonia și Țările Baltice în februarie și martie anul viitor, face parte dintr-o nouă strategie de antrenament care presupune că Alianța Nord Atlantică trebuie să efectueze două exerciții majore în fiecare an, în loc de un singur exercițiu, cât era prevăzut până acum.

NATO va exersa, de asemenea, combaterea amenințărilor teroriste dincolo de granițele sale imediate.

”Efectul Rusia” s-a făcut simțit imediat: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în iunie anul trecut că Alianța va crește numărul forțelor sale de reacție rapidă de la 40.000 la „cu mult peste 300.000”, reamintește FT. De asemenea, la Madrid, în 2022, s-a decis regândirea NRF, Modelul de forțe NATO. De asemenea, s-a decis prepoziționarea tehnicii militare occidentale în statele din Flancul Estic.

Alianța se vede nevoită să adopte o serie de modificări care înseamnă inclusiv focalizarea către capacități militare grele, spre deosebire de forțele ușoare și mobile dislocate în Balcani sau Afganistan.

Liderii NATO au convenit la Summitul din iulie la Vilnius asupra unor noi Planuri Regionale de Apărare și asupra creării -până la sfârșitul acestui an - a unor structuri îmbunătățite de Forțe de Reacție a NATO, care sunt de fapt forțe multinaționale capabile să răspundă rapid amenințărilor de orice tip, inclusiv cele hibride.

Țările baltice au fost deosebit de vocale în apelurile lor ca NATO să își consolideze Flancul Estic, deoarece trupele s-au adunat de mult la granițele Belarusului.

NATO a desfășurat structuri multinaționale în Țările Baltice, iar Germania a declarat că va păstra permanent 4.000 de militari în Lituania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău