NATO: Miniștrii de Externe se întrunesc pentru a adopta o poziție comună în perspectiva Consiliului NATO-Rusia

  • 07 Ianuarie 2022 13:27
NATO: Miniștrii de Externe se întrunesc pentru a adopta o poziție comună în perspectiva Consiliului NATO-Rusia

Miniștrii de externe din țările Alianței Nord-Atlantice se întrunesc vineri, în format de videoconferință, pentru a adopta o poziție comună în perspectiva reuniunii Consiliului NATO-Rusia din 12 ianuarie consacrate reducerii tensiunilor legate de Ucraina, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Agenda discuțiilor include pregătirea statelor NATO pentru impunerea de sancțiuni economice în cazul unei agresiuni militare și planurile naționale de a spori livrările de arme către Kiev.

În ultima perioadă a sporit îngrijorarea Occidentului că Moscova ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean de tipul celei din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.

Moscova respinge acuzația că ar pregăti o invadare a Ucrainei și în schimb acuză Kievul că a deplasat trupe înspre regiunea Donbas, care este controlată de separatiștii pro-ruși.

Rusia își simte amenințată securitatea de activitatea NATO în estul continentului european. Președintele Vladimir Putin a cerut ca NATO să garanteze că nu se va extinde către est, prin includerea Ucrainei în organizație, și că își va restrânge activitățile în Europa de Est. Cererea a fost deja respinsă de țările occidentale, care o consideră 'absurdă'.

Subiectul va fi dezbătut la reuniunile de săptămâna viitoare menite să reducă tensiunile dintre Occident și Rusia. Diplomații americani și ruși se vor întâlni luni și marți la Geneva.

Până în prezent, peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, potrivit estimărilor ONU. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău