NATO: Jens Stoltenberg le va cere miniștrilor apărării să suplimenteze contribuțiile pentru activitățile de apărare și descurajare

  • 17 Februarie 08:41
NATO: Jens Stoltenberg le va cere miniștrilor apărării să suplimenteze contribuțiile pentru activitățile de apărare și descurajare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le va solicita miercuri miniștrilor apărării ai țărilor membre, care se reunesc la Bruxelles, să suplimenteze contribuțiile la bugetul Alianței pentru activitățile de apărare și de descurajare comune, notează dpa.

''A cheltui mai mult împreună ar dovedi soliditatea angajamentului nostru față de articolul 5, promisiunea noastră de a ne apăra unul pe altul'', a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Potrivit șefului NATO, suplimentarea bugetului organizației ar susține desfășurarea forțelor aliate în flancul estic al Alianței, misiunile de poliție aeriană, desfășurările de nave și manevrele militare comune.

În plus, s-ar ajunge la o echilibrare a costurilor între țările membre, a spus Jens Stoltenberg, acesta fiind un subiect controversat în discuțiile dintre unele state aliate, precum SUA și Germania.

Propunerea face parte dintr-un pachet mai cuprinzător de idei pentru reforma Alianței Nord-Atlantice, pe care Stoltenberg îl va prezenta miercuri miniștrilor apărării pentru o dezbatere inițială. Reuniunea este prima de acest fel după schimbarea administrației de la Washington.

Dacă miniștrii vor susține propunerile de reformă, atunci acestea ar putea fi adoptate de liderii statelor NATO la summitul ce va avea loc în acest an, deși nu a fost stabilită data acestuia.

Joi, în a doua zi a reuniunii miniștrilor apărării, discuțiile se vor axa pe misiunile NATO în Afganistan și Irak. Alianța Nord-Atlantică dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldați în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează forțele afgane și le acordă asistență.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Fri
17
Sat
14
Sun
8
Mon
5
Tue
6

Curs oficial BNM 22 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 0.1296
USD 17.4523 0.1009
RON 4.1064 0.0282
UAH 0.6640 0.0015
RUB 0.2454 0.0009
Arhivă Radio Chișinău