NATO începe pregătirea deciziilor summitului de la Washington: Luminița Odobescu va încuraja continuarea sprijinului și angajării sporite a Republicii Moldova

  • 28 Noiembrie 2023 09:43
NATO începe pregătirea deciziilor summitului de la Washington: Luminița Odobescu va încuraja continuarea sprijinului și angajării sporite a Republicii Moldova

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 28-29 noiembrie, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la sediul Alianței de la Bruxelles, aceasta fiind prima reuniune a miniștrilor de externe din NATO după summitul de la Vilnius și întâia astfel de reuniune ordinară la care Odobescu participă în calitate de șefă a diplomației române.

“Reuniunea se desfășoară într-un context de securitate complicat, în continuă deteriorare, cu impact în multiple zone geografice de interes sporit din vecinătatea Alianței, de la continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest și conflictul militar între Israel și Hamas,  Totodată, reuniunea are o importanță și o încărcătură politică sporite, reprezentând un moment de etapă în pregătirea Summitului NATO de la Washington din 2024. Miza reuniunii constă în evaluarea progresului implementării deciziilor de la Summitul de la Vilnius din 2023 și identificarea pașilor de urmat pentru un pachet decizional substanțial al Summitului de la Washington. Astfel, va fi transmis un mesaj solid privind solidaritatea aliată și eficacitatea NATO în promovarea securității și stabilității”, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Prima sesiune a reuniunii ministeriale va fi dedicată temelor majore în pregătirea Summitului de la Washington. Discuțiile se vor concentra pe îndeplinirea angajamentelor de la Vilnius referitoare la postura de descurajare și apărare, continuarea sprijinului pentru Ucraina și perspectiva euroatlantică a acestui stat. Schimbul de opinii va include contracararea acțiunilor disruptive ale unor state terțe, provocările din vecinătatea sudică și rolul parteneriatelor NATO.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe va evidenția importanța Summitului aniversar de la Washington din 2024, atât prin mesajul ferm cu privire la unitatea și solidaritatea aliată, cât și prin asigurarea unei agende consistente și a unor rezultate care să consolideze profilul NATO. Demnitarul român va sublinia importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și va încuraja dezvoltarea unei abordări mai structurate a regiunii, conform deciziilor aliate de la Madrid și Vilnius.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu va reliefa necesitatea implementării depline a deciziilor privind postura aliată de descurajare și apărare ca premisă a neutralizării consecințelor pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euroatlantice și a arhitecturii de securitate europene.

În cadrul celei de-a doua sesiuni ministeriale, aliații vor aborda, în prezența Înaltului Reprezentant UE, evoluțiile din Balcanii de Vest, revitalizarea dialogului Belgrad-Priștina, reducerea tendințelor destabilizatoare din regiune, cu accent pe combaterea influenței maligne a Rusiei și a dezinformării. Cu acest prilej, ministrul de externe român va prezenta concluziile turneului pe care l-a efectuat recent în regiune, cu accent pe angajamentul constant al României pentru stabilitatea regiunii, prin contribuțiile sporite la misiunile KFOR și EUFOR Althea. Va pleda pentru necesitatea continuării sprijinului și implicării NATO față de regiune, prin coordonare strânsă cu UE, în paralel cu derularea reformelor interne asumate de către partenerii din regiune, esențiale pentru menținerea perspectivei europene și euro-atlantice a regiunii.

Reuniunea ministerială se va încheia, în data de 29 noiembrie, cu o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina (NUC), prima ședință la nivel ministerial de externe, de la lansarea formatului. Discuțiile vor aborda temele centrale pe agenda partenerială, cu accent pe reformele interne, continuarea sprijinului pentru Kiev și perspectivele euroatlantice ale Ucrainei, inclusiv prin prisma reflectării acestor aspirații cu prilejul Summitului de la Washington.

Șefa diplomației române va reitera sprijinul României pentru politica NATO a “ușilor deschise”, inclusiv pentru aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei, și pentru politica NATO de parteneriate, cu încurajarea continuării angajării sporite a partenerilor cei mai vulnerabili (Republica Moldova).

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău