NATO începe desfășurarea unui batalion multinațional în Polonia. 120 de militari români, detașați în apropiere de Kaliningrad

  • 14 Aprilie 2017 11:21
NATO începe desfășurarea unui batalion multinațional în Polonia. 120 de militari români, detașați în apropiere de Kaliningrad

Polonia a primit joi primii militari americani din cadrul unei forțe multinaționale a NATO, transmit agențiile de presă internaționale.

Batalionul aliat din Polonia va fi format din aproximativ 900 de militari din SUA, 150 de britanici și 120 de români și va fi desfășurat la Orzysz, la circa 57 de kilometri la sud de enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică și la 220 de km nord de Varșovia. precizează Reuters.

Până în iunie, alte formațiuni similare vor deveni operaționale pe flancul estic al NATO, în România, Bulgaria, Ungaria și țările baltice, informează AFP, care adaugă că desfășurarea a patru batalioane multinaționale are loc în cadrul răspunsului alianței nord-atlantice la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Unități NATO de același tip sunt deja staționate în Estonia, Letonia și Lituania, cu militari din Regatul Unit, Canada și Germania. Cartierul lor general se va afla la Elblag, în nordul Poloniei.

"Desfășurarea acestor trupe în Polonia este o demonstrație clară a unității și hotărârii NATO și trimite un mesaj clar oricărui agresor potențial", a declarat generalul american Curtis Scaparrotti la ceremonia de bun-venit de joi, de la Orzysz.

Președintele polonez Andrzej Duda a apreciat că este un moment istoric "așteptat de generații". Reuters menționează că Polonia a făcut un lobby puternic pentru staționarea unor trupe NATO pe teritoriul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău