NATO denunță 'acțiunile destabilizatoare' ale Moscovei, exprimându-și 'deplina solidaritate' cu Praga

  • 22 Aprilie 2021 14:23
NATO denunță 'acțiunile destabilizatoare' ale Moscovei, exprimându-și 'deplina solidaritate' cu Praga

Țările membre ale NATO au denunțat joi 'acțiunile destabilizatoare' ale Rusiei în unele țări ale Alianței, dar nu au anunțat măsuri concrete în sprijinul Republicii Cehe, care lansase un apel la o 'acțiune colectivă' cu expulzări de diplomați ruși, relatează AFP, preluat de Agerpres.

'Aliații își exprimă profunda preocupare privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică și în special pe teritoriul Alianței, precum și deplina lor solidaritate cu Republica Cehă', a anunțat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu șeful diplomației cehe Jan Hamacek, conform Reuters.

Republica Cehă a acuzat Rusia de orchestrarea unei explozii, soldată cu moartea a doi cetățeni cehi, pe teritoriul său în 2014 și a expulzat 18 angajați ai Ambasadei Rusiei din Praga, presupuși membri ai serviciilor de informații rusești.

Moscova a ripostat, expulzând 20 de diplomați cehi. Praga a amenințat miercuri că va majora numărul diplomaților expulzați dacă Rusia refuză să permită întoarcerea diplomaților săi la post joi la prânz.

Șeful diplomației cehe lansase marți un apel țărilor Uniunii Europene și NATO la o 'acțiune colectivă' care să prevadă expulzări de diplomați ruși în semn de solidaritate cu Praga. Douăzeci și unu dintre cele 30 de țări membre ale NATO fac parte din UE.

Jan Hamacek s-a exprimat în fața Consiliului Atlanticului de Nord, care reunește ambasadori ai țărilor membre NATO, a indicat Alianța cu sediul la Bruxelles. El i-a informat pe aliați asupra activităților desfășurate de agenți ruși pe teritoriul Republicii Cehe, care au dus la explozia, în 2014, a unui depozit de muniții la Vrbetice (estul țării), deflagrație soldată cu doi morți și importante pagube materiale.

Ministrul Hamacek a spus că autoritățile de la Praga 'iau în considerare alte măsuri substanțiale', a adăugat NATO.

Presupușii autori ai exploziei din 2014 au fost identificați ca fiind cei doi agenți ruși suspectați de Londra de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018, împreună cu fiica sa Iulia, la Salisbury, în sudul Angliei.

Această crimă comisă pe teritoriul britanic a provocat o gravă criză diplomatică. Țările occidentale au expulzat aproximativ 150 de diplomați ruși, iar Moscova la rândul său a expulzat 150 de diplomați occidentali. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău