NATO condamnă vizita lui Vladimir Putin în regiunea separatistă georgiană Abhazia

  • 09 August 2017 13:38
NATO condamnă vizita lui Vladimir Putin în regiunea separatistă georgiană Abhazia

NATO l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru decizia sa de vizita regiunea separatistă georgiană Abhazia, la aniversarea celor nouă ani de la războiul ruso-gerogian, informează Politico Europe.

Rusia a anexat Abhazia și Osetia de Sud, care sunt finanțate de Moscova și primesc protecție militară și de securitate rusești. Moscova a fost acuzată în repetate rânduri de către statele occidentale și de către conducerea de la Tbilisi că a îmcălcat în mod repetat suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei prin mutarea frontierelor.

Putin s-a întâlnit cu președintele Abhaziei, Raul Khadzhimba, în Pițunda, stațiune din Abhazia situată la Marea Neagră, la o săptămână după ce vicepreședintele american Mike Pence a fost la Tbilisi și a condamnat prezența rusească pe teritoriul georgian.

L acurti timp a survenit și reacția NATO, un prtător de cuvânt al Alianței denunțând decizia liderului rus.

Vizita președintelui Putin în regiunea georgiană Abhazia – la cea de-a noua aniversare a conflictului armat – este în detrimentul eforturilor internaționale de a găsi o soluție pașnică, în prealabil negociată“, a spus Dylan White în cadrul unui comunicat. “Regretăm că această vizită a fost efectuată fără consimțământul autorităților georgiene”, a completat acesta.

NATO sprijină în unanimitate suveranitatea și integritatea teritorială a Gerogiei, în conformitate cu granițele sale recunoscute internațional. Nu vom recunoaște nicio încercare de a schimba statutul Abhaziei sau Osetiei de Sud, care sunt regiuni georgiene”, a adăugat White.

Vizita lui Putin a coincis cu împlinirea a nouă ani de la izbucnirea războiului ruso-georgian, în urma căruia Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud, în ciuda opoziției comunității internaționale.

Rusia a susținut că a fost nevoită să acționeze în 2008 pentru a-i apăra pe civili în ambele entități de atacurile militare georgiene. Însă guverne occidentale afirmă că Rusia a pus la cale conflicte separatiste pentru a împiedica Georgia să adere la NATO și Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău