NATO cere și finanțează construcția unei parcări de avioane în România

  • 14 Ianuarie 10:25
NATO cere și finanțează construcția unei parcări de avioane în România

Ministerul Apărării, prin UM 02547 București, a scos la licitație în SICAP un contract de 48 milioane lei pentru construcția unei parcări pentru avioanele militare de transport la Borcea, în Județul Ialomița, unde este Baza 86 Aeriană NATO. Chiar NATO este cea care finanțează lucrările cu 75% din suma totală, adică 36 milioane lei, restul fiind contribuția MapN. Contractul este pe opt ani, din care trei ani execuție și până la șase ani garanție acordată lucrărilor.

Baza Aeriană Borcea este cea care găzduiește avioanele F16 românești și americane și F 35 americane, care sunt folosite pentru poliția aeriană permanentă NATO. Aici, în ultimul deceniu s-au făcut investiții considerabile, finanțate în parte și de NATO, pentru dezvoltarea facilităților militare. Tot la Borcea este și centrul european de instruire a piloților pentru operare avioanelor F 16, unde participă și ucraineni, scrie economedia.ro.

„Investiția este necesară și oportună, având în vedere concepția Statului Major al Forțelor Aeriene de implementare a proiectelor imobiliare de dezvoltare a infrastructurii Forțelor, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru realizarea misiunilor și exercițiilor NATO la standarde de performanță ridicate, conform condițiilor specifice de siguranță. Proiectul de investiție imobiliară constă în realizarea următoarelor obiecte:

• Obiect 1: SUPRAFEȚE DE MIȘCARE – CALE DE RULARE ALPHA ȘI ALPHA 1;

• Obiect 2: SUPRAFEȚE DE MIȘCARE – PLATFORMĂ STRUCTURI AEROPORTUARE ȘI MARCAJE;

• Obiect 3: CANALIZARE; • Obiect 4: INSTALAȚII ELECTRICE; • Obiect 5: BALIZAJ.”, este descrierea achiziției.

Ofertele se depun până în 15 februarie. Toate firmele ce doresc să participe trebuie să îndeplinească anumite standarde de siguranță cerute de NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău