NATO aspiră la relații mult mai constructive cu Rusia

  • 06 Iunie 2016 08:52
NATO aspiră la relații mult mai constructive cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Alianța Nord-Atlantică aspiră la relații mult mai constructive cu Rusia.

"NATO respectă Actul fondator NATO - Rusia și aspiră la relații mult mai constructive cu Moscova", a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice, într-un interviu acordat ziarului "Der Spiegel", publicat sâmbătă.

În acest context, secretarul general al NATO a mai specificat: "Rusia acționează din ce în ce mai sigur, iar Alianța va continua să-și consolideze apărarea la granițele sale estice. Respectăm angajamentele internaționale asumate și respectăm Actul fondator NATO-Rusia", a mai spus Stoltenberg, care a precizat: "Nu ne aflăm într-un nou Război Rece. Am elaborat programe detaliate de apărare pentru partenerii noștri est-europeni, comasând în ele mai multe elemente".

"Răpunsul nostru la noua situație legată de securitate și apărare va fi unul adecvat. Am lăsat să se înțeleagă clar faptul că nu ne dorim confruntări și un nou Război Rece. Tindem către niște relații mult mai constructive cu Moscova", a menționat Stoltenberg. El și-a exprimat covingerea că ambele părți "trebuie să dea dovadă de mai multă transparență și predictibilitate".

Secretarul general al NATO a amintit despre incidentul dintre Rusia și Turcia, soldat cu doborârea avionului rusesc la granița Siriei. "După posibilități, ar trebui să nu mai admitem astfel de incidente și să ne preocupăm ca asemenea incidente să nu se mai repete", a subliniat Stoltenberg. "Turcia face parte din eforturile noastre de ameliorare a dialogului politic cu Rusia", a adăugat oficialul NATO.

"NATO a reușit să stopeze procesele de reducere ale veniturilor destinate domeniului apărării în țările europene, s-a produs o schimbare fundamentală a acestei tendințe. Anul trecut, procesul de reducere a cheltuielilor destinate apărării a fost sistat, după o lungă perioadă. Estimările pentru 2016 arată că în acest an vom vedea din nou o creștere a bugetelor apărării în țările europene membre ale NATO", a mai spus Stoltenberg. În opinia sa, "NATO are nevoie de noi capacități de apărare, de consolidarea forțelor armate, de desfășurarea mult mai intensă a operațiunilor de recunoaștere și de monitorizare". "NATO este cea mai reușită uniune din istorie", a declarat secretarul general al NATO. "Nu am admis un război, având o apărare sigură", susține acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău