NATO aprobă astăzi pachetul de asistență pentru Republica Moldova

  • 24 Iunie 2015 09:59
NATO aprobă astăzi pachetul de asistență pentru Republica Moldova

Pachetul prevede reformarea și modernizarea structurilor de apărare ale R. Moldova, evaluarea riscurilor amenințărilor și asistență pentru reevaluarea doctrinei militare.

Pachetul de măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova a fost discutat marți la Bruxelles, în cadrul unei convorbiri pe care secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avut-o cu ministrul apărării de la Chișinău, Viorel Cibotaru.

Programul urmează să fie aprobat de miniștrii apărării ai statelor NATO, care se reunesc miercuri, și el prevede reformarea și modernizarea structurilor de apărare ale Republicii Moldova, evaluarea riscurilor care pot amenința acest stat, precum și asistență pentru reevaluarea doctrinei militare.

La reuniunea miniștrilor apărării ai NATO care va începe, miercuri, la Bruxelles, va fi anunțat un demers strategic și tehnic important al Alianței pentru Republica Moldova.

Demersul, susținut de România

NATO va aproba în timpul reuniunii pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare destinat Republicii Moldova.

Acesta prevede reformarea și modernizarea structurilor de apărare ale Republicii Moldova, evaluarea risculurilor care pot amenința acest stat, precum și asistență pentru reevaluarea doctrinei sale militare.

Demersul a fost susținut de către România. Este unul dintre cele mai importante ajutoare tehnice și financiare de care beneficiază state care nu sunt încă membre ale NATO. De acest program mai beneficiază doar Georgia și Iordania.

De altfel, în marja reuniunii, care va dura două zile la sediul Alianței Nord-Atlantice, miniștrii apărării din România și Republica Moldova, Mircea Dușa și Viorel Cibotaru, au avut o conferință de presă comună unde a fost subliniat interesul strategic al NATO privind statutul Republicii Moldova ca stat furnizor de securitate în actualul context regional al amenințărilor venite dinspre Moscova.

Ministrul Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, a mulțumit Alianței Nord-Atlantice și României pentru sprijinul acordat în demararea acestui pachet de asistență.

"În urma invitației făcute de către secretarul general al NATO, să mă aflu aici în preajma adunării miniștrilor aparării ai NATO anuale, la care se va examina și, sper foarte mult, va fi aprobarea finală a inițiativei de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova, care este un pas extrem de important. Și cu acest prilej vreau să mulțumesc încă odată atât secretarului general și al Alianței, în general, dar și ministrului apărării, domnului Mircea Dușa, și în persoana lui României pentru sprijinul foarte consistent, activ și perceptibil pentru noi, Republica Moldova, pentru obținerea acestui statut. Mai multe țări și l-au dorit, mai puține l-au primit și este foarte important în timpuri grele. Or, Republica Moldova parcurge timpuri deloc ușoare", a declarat Viorel Cibotaru.

Birou permanent de legătură al NATO la Chișinău

Aceasță inițiativa a NATO are ca scop nu doar reformarea tehnică și administrativă a sectorului de apărare din Republica Moldova, ci și prin experți ai NATO evaluarea riscurilor de securitate la care acest stat ar trebui să facă față în contextul regional actual de securitate.

Ministrul roman al apărarii, Mircea Dușa, a spus, la rândul său, că grație eforturilor experților și diplomației românești la NATO a fost posibilă îndeplinirea acestui proiect de asistență pentru Moldova.

În același timp, la reuniunea miniștrilor apărării de la Bruxelles urmează să fie aprobată și deschiderea unui Birou permanent de legătură al NATO la Chișinău în vederea implementării acestui plan de asistență.

"Este important că după aprobarea documentului să se aprobe și un oficiu NATO pentru Republica Moldova și sigur că noi vom sprijini aici, la Cartierul General NATO, acest obiectiv și este foarte important din punctul de vedere al integrării în NATO a Republicii Moldova", a spus Mircea Dușa.

Trebuie precizat că la Chișinău există un Birou de informare al NATO, care ține mai mult de diplomația publică și de comunicare și oferă cetățenilor moldoveni informații utile despre activitatea Alianței.

Noul birou va avea și misiunea de a coordona prin experți ai NATO derularea în bune condiții a acestui program de asistență al Alianței Nord- Atlantice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău