NATO anunță că va aduce noi trupe în Kosovo dacă tensiunile cu Serbia se agravează

  • 18 August 2022 08:57
NATO anunță că va aduce noi trupe în Kosovo dacă tensiunile cu Serbia se agravează

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel la calm după o întâlnire cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în cadrul căreia s-a discutat despre recentele tensiuni cu Kosovo. În același timp, oficialul a anunțat că NATO va trimitr noi trupe în Kosovo dacă tensiunile din regiune se agravează, transmite Agerpres.

„Fac apel la toate părțile să dea dovadă de reținere și să evite violența”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO l-a primit pe președintele sârb pentru discuții după ce, la sfârșitul lui iulie, o dispută privind plăcuțe de înmatriculare și documente de identitate a dus la ridicarea de baricade și la focuri de armă la frontiera Kosovo-Serbia.

KFOR, misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo, care numără în jur de 4.000 de oameni, a anunțat atunci că monitorizează situația îndeaproape și că este pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol.Deși a salutat ameliorarea situației, Stoltenberg a repetat că misiunea KFOR „va lua orice măsură este necesară pentru a asigura un mediu sigur și libertatea de mișcare pentru toți oamenii din Kosovo”.Orice astfel de decizie va fi proporțională pentru a reduce tensiunile, a spus Stoltenberg, subliniind că NATO, dacă va fi necesar, va desfășura forțe suplimentare acolo unde vor fi necesare.

„Avem acum o misiune semnificativă, o prezență militară în Kosovo apropiată de 4.000 de soldați. Dacă este necesar, vom muta forțe, le vom desfășura unde este nevoie de ele și ne vom spori prezența. Deja ne-am sporit prezența în nord. Suntem gata să facem mai mult", a spus Stoltenberg.După ce a discutat mai târziu cu premierul Kosovo, Albin Kurti, Stoltenberg a îndemnat ambele părți să-și rezolve divergențele prin discuțiile politice organizate de Uniunea Europeană.„Este o oportunitate pentru Kosovo să demonstreze că este un actor responsabil al comunității euro-atlantice", a spus Stoltenberg.Kurti a elogiat contribuția NATO la securitatea țării sale după întâlnirea sa cu Stoltenberg, reafirmând dorința Kosovo de a se alătura Alianței Nord-Atlantice.Kosovo, care are o populație formată predominat din etnici albanezi, și și-a declarat independența în 2008 față de Serbia.Serbia nu a recunoscut independența Kosovo și continuă să revendice acest teritoriu, notează DPA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău